El canvi d’una norma polèmica

El PSOE es prepara per aprovar amb el PP la reforma del ‘només sí és sí’: «L’important és protegir les dones»

«Hi ha molta alarma social i als ciutadans no els preocupa si tira endavant amb Feijóo o sense Feijóo», assenyalen els socialistes, que consideren «molt difícil» un pacte amb Podem, però veuen marge amb el bloc de la investidura

El PSOE es prepara per aprovar amb el PP la reforma del ‘només sí és sí’: «L’important és protegir les dones»
5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE no s’atreveix a anticipar amb quins vots concrets tirarà endavant la seva reforma de la llei del ‘només sí és sí’ per augmentar les penes dels agressors sexuals, però ningú dubta que acabarà tirant endavant. L’escenari que els socialistes entreveuen ara mateix com a més probable és aquest. Amb Unides Podem l’acord resulta «molt difícil», després de mesos de negociacions dins del Govern que van acabar en fracàs, amb el partit de Pedro Sánchez registrant en solitari la seva iniciativa. Amb els aliats parlamentaris tradicionals, en canvi, hi ha «marge» per a l’entesa, perquè tots defensen la necessitat d’elevar les condemnes, després de les més de 400 rebaixes de condemna des que la norma controvertida va entrar en vigor, a mitjans d’octubre. I, finalment, hi ha el PP, que s’ha mostrat disposat a «facilitar» l’aprovació de la proposta

Els socialistes, de fet, ja han començat a modelar el to amb els conservadors. «L’important és protegir les dones, intentar que la situació es corregeixi en el futur. No importa amb qui es tira endavant la reforma. L’important és el què. El problema és al carrer, no aquí, al Congrés dels Diputats. Hi ha molta alarma social i als ciutadans no els preocupa si tira endavant amb el PP o sense el PP. Preferiríem que tirés endavant amb els nostres aliats, inclòs, per descomptat, Unides Podem, però no estem preocupats pel PP», ha assenyalat aquest dimecres als passadissos de la Cambra baixa un membre del Govern. 

El partit d’Alberto Núñez Feijóo, tret de sorpresa, donarà el seu suport quan es voti l’aprovació definitiva de la proposta socialista, cosa que en principi no tindrà lloc fins al mes que ve. Al tractar-se d’una llei orgànica, que modifica el Codi Penal, el PSOE necessita que el PP voti ‘sí’ per aconseguir la majoria absoluta. Amb l’abstenció, en canvi, en té prou per a la presa en consideració de la iniciativa, que s’abordarà com a molt aviat d’aquí un parell de setmanes

Canvi de to

Els socialistes han modulat el seu discurs amb els conservadors. Dilluns passat, després d’haver registrat en solitari al Congrés la seva modificació del ‘només sí és sí’, el portaveu parlamentari, Patxi López, va ser taxatiu. «No negociarem amb la dreta –va explicar–. Que el PP no pretengui donar-nos lliçons de cap tipus. El PP no vol aquesta llei. No ha volgut cap llei que suposi un avenç en igualtat en aquesta llei. Que no ens vinguin amb romanços». A l’endemà, la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va demanar directament el vot al partit de Feijóo. «Espero comptar amb el suport del PP», va dir al Senat. 

Tot i així, Sánchez ha optat aquest dimecres per no recollir el guant, bastant enverinat, que li havia estès just abans la portaveu conservadora, Cuca Gamarra, durant la sessió de control al Govern a la Cambra baixa. «No es quedi curt, demani disculpes, rectifiqui i deixi’s ajudar pel PP. És la seva supèrbia la que no el deixa ser feminista de veritat», ha dit Gamarra. El cap de l’Executiu ha passat per alt aquestes paraules. Al seu lloc, ha rebaixat el to amb Unides Podem, com havia fet el dia anterior durant la reunió amb els diputats i senadors socialistes. Sense esmentar la llei, ha avisat: «Jo dono la cara i quan hi ha un problema m’esforço per resoldre’l». 

També la ministra de Justícia, Pilar Llop, s’ha esforçat per no criticar els morats. Dimarts, a la SER, Llop havia incendiat els ànims dels socis de coalició, al descarregar sobre ells gran part de la responsabilitat de les rebaixes de penes i assegurar que resultava «senzill» demostrar violència o intimidació en una agressió sexual perquè «amb una ferida» ja quedava acreditat. Aquesta vegada, des de l’hemicicle del Congrés, el seu discurs ha sigut més conciliador quan s’ha referit als «efectes indesitjats» de la norma. «Vull dir-los que jo em sento absolutament responsable», ha admès. 

L’estat de la coalició

Però el malestar amb Unides Podem, malgrat que les dues parts han deixat clar que no pensen trencar la coalició, es manté a la Moncloa i a les files socialistes. Sobretot perquè els morats insisteixen aquests dies que la proposta del PSOE tirarà endavant només amb els vots del PP. «A nosaltres no se’ns ocorre dir que Unides Podem votarà amb Vox en contra de la nostra iniciativa», assenyalen a la direcció del PSOE.

Les fonts consultades consideren poc probable que els seus socis al Govern canviïn el seu rebuig de la proposta socialista, malgrat que observen certa divisió en aquest «espai», amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, més procliu a l’acord que la titular d’Igualtat, Irene Montero. «Hi ha una part d’Unides Podem que creu que cal reformar la llei», explica un membre de l’Executiu.

Contactes amb els aliats

Notícies relacionades

Mentrestant, el PSOE ja ha iniciat les converses amb els seus aliats parlamentaris tradicionals, del PNB a Més País, passant per ERC, Compromís i EH Bildu. Els primers contactes es van produir dilluns. Aquí els socialistes veuen més possibilitats d’entendre’s, però no preveuen que durant el tràmit d’esmenes acceptin grans canvis a la proposta que han registrat, que inclou la violència i intimidació com un subtipus dins del tipus penal bàsic de l’agressió sexual (Igualtat estava disposat que apareguessin com a agreujant, una cosa que segons el PSOE dispararia en excés les sancions privatives de llibertat) i recupera les condemnes prèvies a la llei del ‘només sí és sí’. El delicte bàsic d’agressió sexual, ara penat amb entre 1 i 4 anys de presó, passaria a castigar-se amb entre 1 i 5 anys si hi ha violació o intimidació. L’agreujat, amb penetració, que actualment va de 4 a 12 anys, s’elevaria entre 6 i 12 anys en les mateixes circumstàncies. Aquí, expliquen a la Moncloa davant la pregunta de si acceptarien una fórmula diferent, no hi ha gaire marge per a la «innovació». 

Els socis parlamentaris del Govern, continuen les mateixes fonts, observen amb «desassossec» que el PSOE i Unides Podem no hagin segellat un pacte. Ara estudien amb deteniment la proposta socialista amb els seus respectius assessors jurídics, ja que es tracta de qüestions molt tècniques. Però tots, conclouen els socialistes, s’han mostrat a favor d’«augmentar les penes».