La llei del ‘sí és sí’

El PP defensa Llop de les crítiques sobre el «calvari probatori»: «Faltaria que no s’haguessin de provar les coses»

L’entorn de Feijóo insisteix que demostrar les acusacions són la base del dret penal

El PP defensa Llop de les crítiques sobre el «calvari probatori»: «Faltaria que no s’haguessin de provar les coses»
1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«[Irene] Montero parla del calvari probatori. Faltaria que no s’haguessin de provar les coses. Això és el dret penal». Fonts de la direcció del PP defensen la necessitat que es garanteixi la presumpció d’innocència i la víctima de delictes sexuals hagi de demostrar les acusacions que fa al seu agressor. En l’equip d’Alberto Núñez Feijóo s’insisteix que aquesta és la base del dret penal i ha de seguir sent-ho en el cas de les agressions sexuals.

Notícies relacionades

Els socis del Govern de coalició estan en aquests moments embolicats en un debat intern sobre si la reforma que proposa el PSOE a la llei del ‘sí és sí’, per evitar que continuïn la rebaixa de condemnes a delinqüents sexuals, dinamita el consentiment, una cosa que Unides Podem vol que continuï com a eix principal de la norma. Si la modificació legal que proposa el PSOE tira endavant, es tornarà a introduir en la llei la necessitat que hi hagi «violència o intimidació» per posar penes més greus, i aquest canvi, segons Unides Podem, suposa que la víctima torni a passar per un «calvari probatori».

La ministra de Justícia, Pilar Llop (PSOE), va declarar aquest dimarts que és «molt senzill» provar l’existència de violència o intimidació en una agressió. «Amb una ferida ja es pot provar que hi ha hagut violència», va declarar a la cadena SER. La ministra d’Igualtat, Irene Montero (Unides Podem), en canvi, hores després al Senat va remarcar que «no és fàcil provar la violència o la intimidació» amb referència al fet que moltes vegades les víctimes es queden bloquejades per la situació. «Moltíssimes víctimes no són capaces de moure’s i si no hi ha moviment no pot provar-se que va existir violència. ¿Són menys greus aquests casos perquè no va existir violència? Nosaltres creiem que no», es va preguntar la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez.