Congrés

El PP facilitarà el canvi de la llei del ‘només sí és sí’ malgrat el menysteniment del PSOE

Els conservadors es queixen de la «supèrbia» socialista per no demanar-los ajuda i decidiran en els pròxims dies si recolzen la reforma o s’abstenen

El PP facilitarà el canvi de la llei del ‘només sí és sí’ malgrat el menysteniment del PSOE

David Mudarra / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo ha ordenat facilitar la modificació de la llei del ‘només sí és sí’, per intentar frenar les rebaixes de condemnes als delinqüents sexuals que, segons l’opinió del PP, han creat «alarma social». El president dels conservadors no vol aclarir encara si els seus diputats al Congrés s’abstindran o recolzaran la proposició de llei que aquest dilluns va presentar el PSOE en solitari, després de no arribar a un acord amb el seu soci, Unides Podem. Malgrat el cisma en l’Executiu central, els socialistes no han buscat l’ajuda del PP. «Són uns superbs», es queixen els dirigents populars.

Però, malgrat el menysteniment del PSOE, la direcció conservadora considera que ha d’ajudar en l’«arranjament de la barrabassada promoguda per Irene Montero i mantinguda durant quatre mesos per Pedro Sánchez». «No ens podem quedar fora d’aquesta reforma, perquè no s’entendria», admet un alt càrrec del grup parlamentari. «Vist com ens tracten ja els direm si els recolzarem amb un ‘sí’ o ens abstindrem», afegeix aquesta font. Davant els micròfons, Borja Sémper, portaveu del PP, es va escudar en la necessitat de llegir al detall el text de la proposició socialista per no revelar la posició del seu partit en la votació que es realitzarà la setmana que ve, com a molt aviat.

El PP ha convertit la llei del ‘només sí és sí’ en el seu eix principal d’oposició al Govern. En el partit consideren que la rebaixa de les penes als delinqüents sexuals és «primer, aberrant, i, després, s’entén molt millor que si puja la inflació o es reforma el delicte de malversació». «Tothom es regira davant la disminució de condemnes a violadors», assenyala un assessor de la formació.

La mà estesa o l’abraçada de l’os

Notícies relacionades

«¿En quin pou de sectarisme està ancorada la política espanyola?», es va preguntar Sémper davant la decisió de Sánchez de no buscar el suport de Feijóo en aquest tema. Fa dies que el líder dels conservadors ofereix els seus vots al president del Govern per poder canviar la llei sense la necessitat d’esperar Unides Podem, una mà estesa que en la part socialista de l’Executiu veuen més aviat com l’abraçada de l’os. «Que es modifiquin els nyaps d’aquesta llei. Si [els canvis] van en la senda de tornar a la racionalitat ja encoratjada pel Ministeri de Justícia ja ens semblarà bé», va declarar Sémper.

Malgrat la insistència de la premsa, el portaveu no va voler concretar el vot afirmatiu, que elevaria el marcador dels ‘sís’ per sobre dels 210. «Seria imprudent [per no haver estudiat el text a fons]. Estarem atents que aquesta reforma no sigui un nyap II», va dir.