Una norma en dubte

El PSOE aparca les presses i negocia la reforma del ‘només sí és sí’ amb Podem i els seus socis al Congrés

Els socialistes eviten la tramitació urgent de la seva proposta i creuen possible atraure els morats i els seus aliats parlamentaris tradicionals

  • Sánchez evita carregar contra Podem sobre el ‘només sí és sí’ i es presenta com el reparador del «problema»

  • Irene Montero es queda sense el suport públic dels ministres d’Unides Podem en plena crisi del ‘només sí és sí’

El PSOE aparca les presses i negocia la reforma del ‘només sí és sí’ amb Podem i els seus socis al Congrés

EFE/Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE volia una tramitació urgent, a la carrera, per canviar al més aviat possible la llei del ‘només sí és sí’, a l’estil de la recent reforma del Codi Penal sobre els delictes de sedició i malversació, que es va cursar en tot just un mes. Però aquest dimarts, en contra del que havia anunciat el dia anterior, va decidir parar i deixar-se portar pels ritmes dels seus socis parlamentaris, que li demanaven prendre’s les coses amb més calma. A primera hora del matí, els socialistes van decidir no portar a la Mesa del Congrés la iniciativa que havien registrat en solitari, sense Podem i amb el Ministeri d’Igualtat en contra, per endurir la controvertida norma, l’aplicació de la qual, des que va entrar en vigor el mes d’octubre passat, ha provocat la rebaixa de condemnes de més de 400 agressors sexuals. 

Després de despenjar-se del seu soci minoritari a l’Executiu, el partit del president Pedro Sánchez ja ha començat a negociar amb la resta dels seus aliats tradicionals a la Cambra baixa, del PNB a ERC, passant per Més País i Bildu, entre d’altres. «En això estem», van assenyalar fonts del grup parlamentari socialista. L’objectiu continua sent recompondre l’entesa amb Podem i que l’anomenat bloc de la investidura, format pels grups que van fer president Sánchez, recolzi la seva proposta. Altrament, el PSOE es veuria abocat a dependre del PP, que ja ha dit que «facilitarà» l’enduriment de les penes. 

Ara mateix no està clar com acabarà aquesta crisi en el Govern, més enllà que socialistes i morats s’han conjurat per no trencar la coalició, un moviment que deixaria els dos partits en una posició molt complicada aquest any electoral. Després de les presses de dilluns, amb el portaveu del PSOE, Patxi López, apostant per una tramitació urgent per aprovar la reforma al Congrés abans que acabi febrer, ara tot anirà més a poc a poc. Hi ha «temps per entendre’s», diuen fonts socialistes. Com a mínim, el febrer i el març, perquè la tramitació de la reforma, finalment, serà l’ordinària. 

Les esmenes

«Parlem amb tots els socis habituals, deixant fora el PP. No volem radiar les converses. La voluntat és continuar parlant amb Podem i arribar a un acord. I també s’obrirà un període d’esmenes en què es pot continuar negociant», van explicar fonts de la direcció del PSOE. Des del Senat, la ministra d’Hisenda i vicesecretària general socialista, María Jesús Montero, es va expressar en el mateix sentit. «El PSOE està obert que s’hi puguin incorporar esmenes. Com més grups s’hi sumin, millor. Hi ha bastant consens que resulta necessari reformular la norma», va dir.

A Unides Podem, mentrestant, també hi va haver algun missatge conciliador. Els morats no es van apartar del to de crítica a la proposta socialista, que consideren que desdibuixa la figura del consentiment en les agressions sexuals, però el president del seu grup parlamentari, Jaume Asens, va augurar que hi hauria acord. «Ara hi ha una discrepància, però en el tràmit que s’obre soc optimista», va assenyalar al Congrés.

Notícies relacionades

Gairebé alhora, al mateix edifici de la Cambra baixa només que un pis més amunt, Sánchez es reunia amb els diputats i senadors socialistes. El president, durant un discurs breu en obert, va evitar el xoc amb Podem i es va presentar com el reparador d’un «problema», la rebaixa de penes a agressors sexuals, que en cap moment, va dir, va formar part dels «objectius» que buscaven els que van aprovar la llei del ‘només sí és sí’. 

«Hem comprovat que la llei ha tingut efectes indesitjats en l’aplicació. I faig curt. Ningú, ni l’Executiu, ni els grups, vam tenir per objectiu que es rebaixés la condemna a cap agressor. Cap diputat ho desitjava. Però existeix el problema –va explicar–. La pregunta és què es fa quan un problema es planteja en l’aplicació d’una llei. La resposta és evident: utilitzar el diàleg, però resoldre el problema. Per això farem el que s’ha de fer, el que és de sentit comú. Defensar la llei i corregir el problema perquè en el futur no es torni a produir ni una sola rebaixa de condemna», va asseverar el president.