Presidenta suspesa

El Parlament deixa sola Laura Borràs en el seu judici per corrupció

No està prevista cap declaració de suport, ja que cap partit, tampoc Junts, ha mirat d’impulsar-la

El Parlament deixa sola Laura Borràs en el seu judici per corrupció

ALEJANDRO GARCÍA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament no es posicionarà per la seva presidenta suspesa, Laura Borràs, amb motiu de l’inici del judici per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), en el qual s’enfronta a sis anys de presó i 21 d’inhabilitació. La qüestió ni tan sols es va abordar a la Mesa d’aquest dimarts, segons fonts presents en la reunió. No està prevista cap declaració de suport, ni tan sols de Junts –el seu partit–, ni que hi hagi cap comparsa parlamentària fins a les portes del TJSC divendres vinent.

Els postconvergents no han fet cap petició a la Mesa i, de moment, no tenen previst fer-la. Sí que expressaran el seu suport a Borràs durant les compareixences parlamentàries d’aquesta setmana. A nivell de partits, tampoc hi haurà suport del grup independentista. Només el seu partit, Junts, cridarà militants i simpatitzants a manifestar-se. Ni ERC, ni la CUP ho faran. Tampoc el Govern. Tots ells consideren que l’origen de la causa contra Borràs no té res a veure amb la «repressió política» i que es tracta d’una «mala praxi».

En aquest sentit es va expressar aquest dilluns la republicana Marta Vilalta i també ho ha fet avui la cupaire Eulàlia Reguant. En una entrevista a RTVE, va assegurar que barrejar les coses fa un «flac favor» al moviment independentista, tot i que sí que va dir que molt probablement» la causa judicial s’ha vist amplificada per ser qui és.

Per la seva banda, Borràs, en una entrevista a TV-3, va expressar que veu «coherent» la posició d’ERC, perquè assegura que al juliol ja «van fer de jutge», quan se la va apartar de les seves funcions al Parlament. Una decisió que va titllar de nou d’«arbitrària». Tanmateix, va qualificar de «trista i decebedora» l’actitud dels seus antics socis i va assegurar que ella estarà al costat de «tots els represaliats», amb independència de la seva ideologia.

A hores d’ara, el gran dubte és qui de Junts serà, i qui no, a la concentració de divendres. Especialment, si assistirà Xavier Trias, candidat a l’alcaldia de Barcelona. Fins ara s’ha mostrat reticent a assistir a actes que l’allunyin de l’electorat moderat, com la manifestació contra la cimera hispano-francesa de Barcelona.

Notícies relacionades

Borràs assegura que Trias li va expressar aquest dilluns el seu «suport explícit», però no li ha assegurat que vagi a la concentració. «No em va dir fins divendres, això no m’ho va dir, em va donar tot l’ànim i que està al meu costat», va admetre a TV-3.

La presidenta suspesa de la Cambra està acusada de prevaricació i falsedat documental. La fiscalia li demana sis anys de presó i 21 d’inhabilitació, a més d’una multa de 144.000 euros, per fraccionar 18 contractes per encarregar a dit projectes a un conegut, Isaías Herrero, sense haver de licitar-los.