Presumpte fraccionament de contractes

Laura Borràs carrega contra ERC per no recolzar-la a les portes del judici per corrupció

Ni Esquerra, ni la CUP ni el Govern acudiran a la manifestació, la qual cosa la presidenta de Junts veu «trista i decebedora» davant la «persecució política» que diu que pateix

Laura Borràs carrega contra ERC per no recolzar-la a les portes del judici per corrupció

Carola López / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, veu lògica la decisió d’ERC de no recolzar-la a les portes del seu judici divendres vinent, perquè, segons el seu parer, ERC «ha fet de jutge» i l’ha «apartat» de la presidència del Parlament, en una decisió que considera «partidista», en relació amb la decisió de la majoria de la Mesa del Parlament d’aplicar el reglament que preveu suspendre els càrrecs quan s’obre judici per delictes relacionats amb la corrupció.

En una entrevista a TV-3, Borràs ha acusat ERC de «vulnerar la presumpció d’innocència» i d’haver-la jutjat, i s’ha queixat de falta de suport en l’independentisme. La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va explicar que els republicans tampoc participaran en l’acte de suport a la líder de Junts, perquè «això no té res a veure amb l’1-O i la lluita per la independència», sinó que es tracta d’un «cas de mala praxi». I, de fet, tampoc el Govern ni la CUP recolzaran Borràs a les portes del judici. La portaveu dels anticapitalistes al Parlament, Eulàlia Reguant, en una entrevista a La 2 - Ràdio 4, ha desvinculat aquest cas de la «repressió de l’Estat», tot i que ha matisat que «probablement» la petició de penes de la fiscalia –6 anys de presó, 21 d’inhabilitació i 146.000 euros de multa– s’ha «magnificat» per la rellevància de la seva persona dins de l’independentisme. «El Govern no estarà en aquest judici. Volem mostrar el respecte a la presumpció d’innocència, i esperem que Laura Borràs tingui un judici just i amb totes les garanties», s’ha limitat a assenyalar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

«És trist i decebedor que altres persones que han patit aquesta persecució política per altres motius no se solidaritzin amb companys que la pateixen, però això és una decisió de cadascú», ha replicat Borràs. «Em quedaré amb les persones que vulguin i puguin acompanyar-me; em consten que hi ha iniciatives de tot el país amb autocars», ha afirmat, i ha indicat que hi haurà qui «passi llista» a les presències i absències a les portes del tribunal. Sobre la presència o no del candidat a Barcelona, Xavier Trias, divendres, ha afirmat que aquest dilluns li ha mostrat el seu «suport», però no li ha confirmat si hi acudiria.

«Indignació continguda»

Quan falten quatre dies perquè se la comenci a jutjar per corrupció, Borràs ha afirmat que se sent «a les portes de ser jutjada sense haver comès cap delicte», en una «situació d’indignació continguda», i ha anunciat que presentarà proves per demostrar la seva innocència tot i que considera que «d’altres haurien de demostrar amb proves la teva culpabilitat». Borràs ha parlat del «desgast» que pateix, perquè, segons ha asseverat, es pretén apartar-la per les seves idees polítiques independentistes.

Notícies relacionades

Borràs ha insistit que no va fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, fet que, ha recordat, no és «un delicte penal». La dirigent de Junts ha considerat «fals» el relat i ha emmarcat de nou el seu cas en un exercici de «lawfare», és a dir, de «persecució política».

La dirigent ha insistit en la seva tesi que el cas es basa en la seva ideologia i ha parlat d’«irregularitats» en un cas que van investigar inicialment els Mossos d’Esquadra.