Ple del Parlament

El PSC aprovarà la llei contra les ocupacions amb Junts després de pactar els pressupostos amb ERC

Els socialistes defensen que l’acord amb els republicans és «puntual» i que continuaran exercint d’«oposició crítica i constructiva» al Govern

El PSC aprovarà la llei contra les ocupacions amb Junts després de pactar els pressupostos amb ERC

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

¿Suposa l’acord de pressupostos entre ERC i el PSC una treva entre el Govern i el cap de l’oposició? Salvador Illa ha sigut clar en la resposta: «Intentem governar des de l’oposició». Una manera de resumir com la seva vocació és guanyar centralitat exercint de palanca de grans consensos, però no garantir l’estabilitat de l’Executiu. La prova del cotó fluix de com serà l’etapa postpacte entre els dos principals rivals polítics serà el ple del Parlament que comença aquest dimecres.

Potser el to dels socialistes amb el president Pere Aragonès desescalarà uns decibels durant la sessió de control, però l’acció parlamentària no distarà gaire de la dels últims mesos. De nou, es debatrà una llei que porta polèmica i que es va tramitar per la via urgent gràcies a un pacte de Junts amb el PSC, Ciutadans i el PP: la que pretén combatre les «ocupacions conflictives». Els republicans no comparteixen el text inicial dels seus exsocis i estan intentant, com els Comuns, presentar esmenes per esmorteir els efectes d’una norma que entrarà en vigor durant el seu govern, que consideren que pot perjudicar famílies en situació de vulnerabilitat i que critiquen que s’ha impulsat a correcuita pels interessos del PSC i Junts davant les eleccions municipals del maig.

El PSC ha remarcat aquest dimarts que l’acord dels pressupostos és «puntual» i que es prepara per demostrar-ho donant continuïtat al seu rol d’«oposició crítica i constructiva». Pretenen que l’aliança econòmica, que els socialistes han venut com un gest de «responsabilitat» i de «generositat», sigui compatible amb la tasca «fiscalitzadora» a l’Executiu. Si una cosa busquen des del grup d’Illa és fer miques l’imaginari –esperonat especialment per Junts– que s’acosta un nou tripartit. Per contra, ERC replica burxant en la «sociovergència» que, segons el seu parer, opera al Parlament.

La llei contra les ocupacions promoguda pel grup presidit per Albert Batet planteja «més eines» per poder fer front a les «ocupacions conflictives» que, apunten, generen «inseguretat i provoquen alarma social». La proposta inclou facultar ajuntaments i comunitats de veïns perquè puguin reclamar judicialment «el desallotjament» d’un immoble ocupat si en un termini de 30 dies la propietat no ha actuat, situació que, apunten, es dona amb freqüència per part de grans forquilles. La proposició planteja també que l’ajuntament pugui adquirir temporalment l’ús de la vivenda per destinar-la a vivenda social. Ciutadans, que havia plantejat una llei en la mateixa línia, va acabar retirant-la després de pactar amb Junts que en recolzarien la tramitació per la via ràpida.

El plantejament ha generat enrenou entre les entitats que defensen el dret a la vivenda, ja que entenen que tal com està redactada la llei pot perjudicar «greument» famílies vulnerables que es veuen obligades a ocupar un pis. Un dels principals focus es posa en el fet que les comunitats de veïns puguin reclamar judicialment el desallotjament i que el concepte d’«ocupacions conflictives» sigui molt interpretable i s’obri la porta a l’arbitrarietat interpretativa. Els seus detractors adverteixen que s’alimentarà la crispació veïnal i es «criminalitzarà» l’ocupació.

Contra els fons voltor

Els socialistes, que han reconegut tenir discrepàncies amb entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, donen per fet que les seves aportacions seran acceptades perquè estan sent negociades amb Junts i que, per tant, hi votaran a favor. També Ciutadans té previst donar-li suport i està negociant amb els postconvergents esmenes perquè considera que cal ser més «contundent amb el dret a la propietat privada». Per contra, la CUP i els Comuns han presentat una esmena a la totalitat a la llei perquè considera que el pes s’ha de posar en els fons voltor i no en l’ocupant. De fet, recorden que està paralitzada la comissió sobre aquests fons que pretenen impulsar juntament amb ERC i els Comuns.

Notícies relacionades

Tot i així, el grup de Jéssica Albiach ha registrat també esmenes parcials per intentar que els efectes de la norma siguin «tan poc lesius com es pugui» i han assenyalat que no han aconseguit pactar amb republicans i anticapitalistes portar-la al Consell de Garanties Estutàries perquè dirimeixi un possible conflicte competencial, tràmit que hagués paralitzat durant un mes el debat.

ERC, per la seva banda, no té decidit per ara el sentit del seu vot perquè encara estan negociant amb Junts les seves aportacions. Recorden, això sí, que des del Govern i des de l’àmbit municipal ja s’està treballant per defensar l’accés a una vivenda digna i explorant vies per fer front a les ocupacions delinqüencials. Just aquest dimarts, la taula del Parlament ha decidit que la institució es personarà davant el Tribunal Constitucional per defensar la llei antidesnonaments catalana paralitzada pel recurs que va presentar el Govern.