Relació entre partits

ERC no es manifestarà en suport de Laura Borràs el dia del seu judici

Els republicans mantenen que la causa contra la presidenta de Junts «no té res a veure amb la repressió»

ERC no es manifestarà en suport de Laura Borràs el dia del seu judici

KIKE RINCÓN / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC no convocarà els seus militants i simpatitzants a concentrar-se davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), divendres vinent, amb motiu de l’inici de la celebració del judici a la presidenta de Junts, Laura Borràs, per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). No cal dir que tampoc anirà a la manifestació, ja convocada pels sectors més irredempts de l’independentisme, cap càrrec republicà.

En aquesta causa, la fiscalia demana 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació per a Borràs, a més d’una multa de 144.000 euros, per fraccionar 18 contractes per encarregar a dit projectes a aquest conegut, Isaías Herrero, sense necessitat de licitar-los.

Segons va detallar la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, els republicans «no consideren que aquest judici sigui conseqüència de la repressió de l’Estat, sinó que avalua una possible mala praxi al capdavant d’una institució pública. I ERC sempre ha injuriat aquestes pràctiques».

Vilalta va separar aquesta qüestió del debat sobre la possible incorporació dels postconvergents al pacte pels pressupostos i, per tant, de l’advertència de la presidenta de Junts que la seva força presentarà una esmena a la totalitat.

Fonts del partit van assenyalar, a més, que una altra manera d’actuar, és a dir, presentar-se a la concentració convocada en suport de Borràs, seria «incoherent amb el vot que vam donar per apartar-la de la presidència del Parlament, la segona institució de Catalunya».

Els republicans esperen amb impaciència comprovar si a aquesta mateixa concentració hi va o no el candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias. L’exalcalde ha mostrat la seva renúncia a assistir a actes que el puguin allunyar de l’electorat més moderat, per exemple, en la manifestació contra la cimera hispanofrancesa de Barcelona, en la qual va excusar la seva absència per tenir un viatge prèviament agendat amb uns amics.

Notícies relacionades

Els republicans veuen en la presència o no de Trias un as guanyador per a ells. Si s’hi presenta, raonen, mostrarà la seva submissió a l’ala més hiperventilada del partit, cosa que l’allunyarà d’aquells que, com ERC, creuen que la causa de la presidenta suspesa del Parlament no té res a veure amb el procés. I si no hi assisteix, apunten sempre fonts d’ERC, la divisió en el si dels postconvergents quedarà exposada una vegada més. Una cosa que el mateix Trias va cridar a evitar sota l’avís de «no s’han de fer tonteries».

Resposta de Junts

El diputat de Junts Francesc de Dalmases va reaccionar a la comunicació republicana, via Twitter, en el qual afirma que «el temps posa a tothom al seu lloc», mentre recorda com la mateixa Borràs (i ell mateix) van assistir a la concentració de suport dels càrrecs d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, el dia que van anar a declarar per les seves acusacions relacionades amb l’organització de l’1-O.