Pressupostos amb el PSC

Vilagrà es defensa de les crítiques de Junts i torna a oferir-los que s’afegeixin al pacte

Els pressupostos han començat aquest dijous el recorregut parlamentari amb la compareixença de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà

  • MULTIMÈDIA | Els pressupostos de Catalunya 2023, d’un cop d’ull

  • El Parlament aprovarà en temps rècord els pressupostos

Vilagrà es defensa de les crítiques de Junts i torna a oferir-los que s’afegeixin al pacte

Sílvia Jardí / ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha inaugurat aquest dijous les compareixences al Parlament per explicar els pressupostos de la Generalitat. Es tracta d’uns dels primers passos del recorregut parlamentari dels comptes, que s’acabarà el 10 de març amb l’aprovació definitiva. Durant la seva compareixença, Vilagrà s’ha volgut defensar de les crítiques dels seus anteriors socis, Junts per Catalunya, però els ha tornat a oferir que s’afegeixin a l’acord amb el PSC i els Comuns.

A més, la consellera ha agraït el suport d’aquests dos partits i s’ha mostrat «contenta» i «satisfeta» del pacte que, després de llargues negociacions, permetrà tirar endavant els comptes. La número dos del Govern ha destacat que es tracta del pressupost «més alt de la història» i ha defensat que Catalunya «necessitava» aquests comptes pel «complex context» econòmic actual. 

Un acord que disgusta Junts, que ha tornat a retreure-li al Govern la ruptura de la majoria independentista. La diputada Glòria Freixa ha defensat que el seu grup va presentar 50 mesures i va participar «en totes la reunions» per negociar els comptes, però ha lamentat que no ha «servit de res». També li ha recriminat al Govern no haver aprovat els pressupostos abans de començar l’any, com sí que es va aconseguir amb els del 2022, quan Junts liderava la Conselleria d’Economia.

Davant això, Vilagrà ha volgut marcar distàncies amb els socialistes i defensar-se, també, de les crítiques de Junts. La consellera ha defensat que no hi va haver «privilegis» en la negociació dels comptes amb els grups, que no es va prioritzar els socialistes, i ha ofert als de Laura Borràs i Jordi Turull afegir-se a l’acord. Així, la consellera ha assegurat que el 80% de les propostes de Junts estan incloses en els comptes. També ha assegurat que l’Executiu no té cap «coalició de Govern», però sí una coalició «amb la ciutadania».

Junts, de moment, no ha anunciat esmena a la totalitat. Segons fonts del partit, estudiaran el projecte aprovat aquest dijous amb deteniment i abordaran la qüestió en la reunió de l’executiva de dilluns vinent.

Notícies relacionades

Justament, en aquesta comissió, Ciutadans i el PP han criticat els terminis marcats per la majoria parlamentària per tramitar els comptes en un temps rècord. Entre avui i el 10 de març, dia que es validaran definitivament en el ple, transcorreran només 37 dies. Habitualment són més de 40. Segons Carlos Carrizosa i Alejandro Fernández, aquesta maniobra «menysté» la Cambra i el debat parlamentari.

Vilagrà ha justificat la condensació de la tramitació per la tardança en les negociacions, que ha obligat a començar l’any amb els comptes prorrogats.