Votació al Parlament

Junts s’alia amb el PSC, Cs i el PP per impulsar una llei contra les ocupacions per la via ràpida

ERC acusa els seus exsocis de tenir un «acord inconfessable amb els socialistes i la dreta espanyolista»

Junts s’alia amb el PSC, Cs i el PP per impulsar una llei contra les ocupacions per la via ràpida

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Junts ha aconseguit que la seva proposició de llei contra les ocupacions prosperi per la via ràpida amb el PSC, Ciutadans i el PP, una suma que ha sigut retreta per ERC, que ha acusat els seus exsocis en el Govern de tenir un «acord inconfessable amb els socialistes i la dreta espanyolista» per impulsar aquesta qüestió quan falten pocs mesos per a les eleccions municipals.

Amb els vots a favor de JxCat, PSC, Cs i PP i un diputat no adscrit, i els vots en contra d’ERC, comuns, CUP i Vox, el ple del Parlament ha acordat la tramitació, així que, a partir d’ara, els grups tenen un termini de 48 hores per presentar esmenes a la iniciativa. La coordinació amb el partit taronja s’ha evidenciat quan ha anunciat que retirava la seva proposta per encaixar les seves esmenes en la de JxCat, que recupera una proposta impulsada per Lourdes Ciuró quan era consellera de Justícia.

La llei que promou el grup presidit per Albert Batet planteja «més eines» per poder fer front a les «ocupacions conflictives» que, apunten, generen «inseguretat i provoquen alarma social». La diputada i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha remarcat que les ocupacions que provoquen enfrontaments violents, baralles i brutícia fan «la vida impossible» als veïns i s’ha d’intervenir per «restablir la convivència».

La proposta, a la qual ara cada grup presentarà les seves esmenes a la totalitat o bé a l’articulat, inclou facultar ajuntaments i comunitats de veïns perquè puguin reclamar judicialment «el desallotjament» d’un immoble ocupat si en un termini de 30 dies la propietat no ha actuat, situació que, apunten, es dona amb freqüència per part de grans tenidors. La proposició planteja també que l’ajuntament pugui adquirir temporalment l’ús de la vivenda per destinar-la a vivenda social.

Agraïments de Junts

De fet, Ciutadans, que ha retirat la llei que impulsava per la via ordinària en termes similars, ja va anunciar la setmana passada que tenia un «pacte» amb Junts per encaixar les dues propostes i prioritzar la via exprés. A l’inici de la seva intervenció, Madrenas ha agraït la fàcil negociació que assegura que s’ha entaulat sobre aquesta qüestió amb els diputats del grup taronja Anna Grau i Joan García, així com amb el PP i el PSC.

Notícies relacionades

La socialista Eva Candela ha defensat que, tot i que el seu partit no és partidari de la lectura única per tramitar lleis, en aquest cas donen suport a la via ràpida davant un Govern que no «es posa les piles» per impulsar mesures que s’aproven al Parlament i ha recordat que ja va prosperar una moció que instava l’Executiu a moure fitxa per combatre les ocupacions.

Tant ERC com els comuns han assenyalat que no es tracta d’un problema nou, que la llei plantejada no el resoldrà i que si ara s’impulsa amb presses és perquè s’acosten les eleccions municipals. La CUP, per la seva banda, ha criticat que amb aquesta iniciativa es posi més el focus en l’ocupant i no sobre el «propietari negligent» com els fons voltor, a més d’apuntar que el concepte de «desallotjament» és nou i que, en tot cas, s’hauria de parlar de desnonament.