Sessió de control

Illa retreu a Aragonès que ERC utilitzi Sánchez per pressionar el PSC amb els pressupostos

El socialista rebutja l’última proposta republicana sobre la B-40 perquè no es compromet amb l’execució de la carretera

Illa retreu a Aragonès que ERC utilitzi Sánchez per pressionar el PSC amb els pressupostos

Mariona Puig / ACN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha cap novetat quant a la negociació pressupostària que no sigui que ja som a 25 de gener. El temps avança i les noves partides no s’executen. El líder del PSC, Salvador Illa, s’ha mostrat, aquest dimecres, inflexible quant a les seves demandes. «El 28 de desembre vam fer una proposta que considerem de mínims i vostè és lliure d’acceptar-la o no i de buscar-se altres suports parlamentaris», ha etzibat el cap de l’oposició durant la sessió de control al Parlament. Tampoc s’ha mogut el president Pere Aragonès, que ha reclamat al socialista que «prioritzi el país», i no els interessos de partit.

Illa també a al·ludit al’abstenció d’ERC, dimarts, en la votació del decret llei aprovat pel Govern central en l’últim Consell de Ministres de l’any passat, que incloïa mesures com la rebaixa de l’IVA als aliments bàsics i la congelació dels lloguers. El primer secretari ha recordat al president que la negociació pressupostària es fa «al Parlament», no al Congrés. És a dir, que no es poden buscar altres mitjans, això és, castigar el PSOE per mirar de doblegar el PSC.

Amb tot, el president ha traslladat a la cap parlamentària dels comuns, Jéssica Albiach, que, malgrat que no hi havia encara pressupostos, i més malgrat la situació laboral actual (la coincidència de totes les vagues d’aquesta setmana avui dimecres), la Generalitat no pensa començar a insuflar els 1.200 milions d’augment de la partida en salut per la via del decret llei i la modificació de crèdit. «Ens centrarem a aprovar els pressupostos en la seva totalitat», ha assegurat Aragonès després que Albiach, amb la qual el president ha arribat a un acord per als comptes, li hagi dit que «Catalunya no pot quedar frenada pel xantatge a un país per una carretera», amb referència a la posició del PSC d’exigir la construcció de la B-40 i el suport de l’Executiu a aquesta infraestructura.

El desmarcatge de Junts

El que sí que ha quedat patent, per si n’hi havia dubtes, és que no serà Junts el que recolzi els pressupostos. A la pregunta inicial d’Albert Batet, una acerada crítica a l’acció del Govern quant a l’eix nacional, a la gestió del dia a dia i a l’eix institucional, Aragonès ha reprès els postconvergents per haver fugit de les seves responsabilitats sortint del Govern. Amb tot, el president ha allargat la mà als seus exsocis al Palau per asseure’s a negociar.

Notícies relacionades

La resposta de Batet ha sigut contundent. «Amb les seves accions ha tancat el debat intern de Junts sobre la sortida del Govern. Ara estem tots d’acord que vostès no són de confiança, no compleixen els acords i no governen per a tots els catalans». A l’acabar l’intercanvi amb Illa, el president parlamentari de JxCat ha retret al president que hagi exhibit un document de pressupostos que «no és el mateix» que el que s’ha ensenyat al seu grup.

L’encarregat de fer la pregunta al president, per part d’ERC, ha sigut Ernest Maragall. L’alcaldable d’Esquerra a Barcelona va anunciar la setmana passada que deixava el seu escó per centrar-se en la campanya del maig i, com a homenatge, des de primera hora ha ocupat l’escó de la presidència del grup parlamentari (el de Josep Maria Jové) com a gest de reconeixement i deferència política al seu últim ple.