Els comptes catalans

El PSC estudia l’oferta d’ERC sobre la B-40 malgrat que «no reflecteix» la seva petició

Els socialistes adverteixen que, tot i que es desencallés aquest projecte, hi ha més discrepàncies que impedeixen l’acord de pressupostos

El PSC estudia l’oferta d’ERC sobre la B-40 malgrat que «no reflecteix» la seva petició

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El serial dels pressupostos continua. Per ara, poc es mou el PSC davant l’última oferta que ERC li ha posat a sobre de la taula per intentar desbloquejar la discrepància sobre el tram de la B-40 entre Sabadell i Terrassa, el principal nus gordià que dificulta l’acord. Els socialistes s’han limitat a respondre que «estudiaran» si hi ha o no «encaix» possible a l’esmena que ha presentat ERC a la moció del grup de Salvador Illa sobre aquest projecte i que es votarà dijous al Parlament, tot i que han deixat caure que «no reflecteix» la seva exigència i que, fins i tot trobant aquest «encaix», no es podria donar per fet de manera automàtica que hi haurà pacte.

I és que, mentre el redactat del text d’ERC proposa acordar dins del primer semestre del 2023 amb el Ministeri de Transports un conveni de finançament que garanteixi la «redacció del projecte de millora de la mobilitat» al Vallès Occidental i que s’estudiïn totes les propostes de millora viària possibles, incloent-hi la Ronda Nord de la B-40 però també la millora de la connexió ferroviària que defensen els republicans, el que reclama el PSC és que aquest tram de carretera entre Sabadell i Terrassa es construeixi tant sí com no.

«La nostra posició és la de sempre i és clara. Estudiarem les esmenes tant d’ERC com de Junts per veure si hi ha encaix», ha assegurat la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, que ha afegit que, en tot cas, la majoria del Parlament es pronunciarà dijous i que la minoria haurà d’assumir el resultat. El PSC fa setmanes que insisteix en què la majoria de la Cambra catalana ha votat i recolzat aquest tram del quart cinturó.

Notícies relacionades

Però l’afirmació que denota fins a quin punt està freda la possibilitat de tancar un acord és que Romero ha apuntat que ni en l’hipotètic cas d’arribar a trobar un encaix a l’esmena d’ERC a la seva moció això suposaria donar per fet que el PSC recolzarà els comptes. «No és cert que hi hagi un sol punt de discrepància, no hi ha acord de pressupostos», ha etzibat de nou. Com a exemple de carpetes que diu que no estan encara tancades ha posat el desplegament de la llei de ciència o l’augment en un 7% de les tarifes en l’àmbit dels serveis socials.

Encara més símptomes de la distància: el PSC assegura que no té decidit si recolzarà o no el decret llei de pròrroga pressupostària que aquest dimecres porta el Govern al ple del Parlament. Romero ha deixat caure que el seu grup podria abstenir-se davant la falta de negociació que atribueix a l’Executiu. I un més: segons els socialistes, no hi ha reunions formals convocades per a les pròximes hores, mentre que a Palau donen per fet que la interlocució continua aquest mateix dimarts a la tarda.