Negociacions amb el Govern

El PSC vol «aparcar» dels pressupostos el pla pilot de la Renda Bàsica Universal

  • Salvador Illa explica a EL PERIÓDICO que, donat el moment actual, prefereix invertir els 40 milions de l’experiment en ajudes a persones en situació d’exclusió

El PSC vol «aparcar» dels pressupostos el pla pilot de la Renda Bàsica Universal
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC vol aparcar el pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU), que està impulsant la Generalitat, dels pressupostos de la Generalitat. El projecte, proposat per la CUP, s’havia d’iniciar a mitjans d’aquest 2023. Té un cost de 40 milions d’euros a l’any, una cosa que els socialistes no estan disposats a assumir en aquests moments. «És una decisió de sentit comú davant el context que estem vivint. Ja buscarem un altre moment més oportú, però ara dediquem tots els recursos que puguem a protegir els ciutadans», explica a EL PERIÓDICO Salvador Illa. L’experiment de l’RBU catalana busca conèixer com una renda així pot canviar la vida dels 5.000 participants en el pilot i demostrar que aquesta és l’única manera real d’acabar amb la pobresa.

La Renda Bàsica Universal és una proposta, impulsada per un grup d’economistes amb reconeixement mundial, que considera que els estats han de donar a totes les persones una quantitat mínima per evitar que visquin sota el llindar de la pobresa. A diferència de les prestacions socials ja existents, la Renda Bàsica s’atorga a tots els ciutadans, independentment de la seva renda i sense que deixin de cobrar el seu salari. A Catalunya, la idea és pagar 800 euros al mes per adult i 300 euros al mes per menor al seu càrrec i deixar fora el 10% més ric.

«En l’actual moment de dificultat, d’augment generalitzat dels preus i del cost de la vida, dedicar 40 milions a fer una prova pilot potser no és el moment. El que diem és que l’aparquem i dediquem aquests 40 milions a ajudes socials i a les persones que pitjor ho estan passant», ha aclarit el secretari general dels socialistes, Salvador Illa. Fonts socialistes de la negociació expliquen a aquest diari que volen destinar aquests 40 milions d’euros a millorar les condicions laborals de les treballadores de les residències.

En cas d’haver-hi pacte entre Govern i PSC i suspendre’s el projecte de la renda universal, s’hauria de desmantellar l’oficina que el coordina. Una altra opció és que no hi hagi acord en els pressupostos: el pla s’aplicaria però se’n retardaria diversos mesos la posada en marxa.

Notícies relacionades

Tal com va explicar EL PERIÓDICO, l’experiment català està desenvolupat perquè hi hagi 2.500 beneficiaris elegits de manera aleatòria i 2.500 per a veïns de dos pobles d’entre 1.200 i 1.400 habitants de dues províncies diferents, a la qual cosa, d’entrada, els municipis no s’han oposat. A nivell mundial s’han fet experiments similars, però cap amb les característiques i abast de la prova pilot catalana. Els membres de l’oficina tècnica d’aquest pla han presentat el projecte català a governs de tot el món interessats en la iniciativa, entre els quals Finlàndia, Corea del Sud o Mèxic.

Les reticències dels socialistes al projecte han enutjat algunes federacions i entitats socials, que ja estan assenyalant l’RBU com la solució necessària davant l’important increment de la pobresa.