Consell Nacional de JxCat

Turull exigeix a Aragonès més implicació en la negociació dels Pressupostos

Ha recriminat al president estar «jugant a tres bandes» i li ha advertit que algunes de les mesures acordades amb el PSC «no són compatibles» amb Junts

Turull exigeix a Aragonès més implicació en la negociació dels Pressupostos

Guillem Roset / ACN

2
Es llegeix en minuts

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha exigit aquest dissabte al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que «assumeixi la responsabilitat que li toca» i s’«impliqui» en la negociació dels Pressupostos per al 2023. Així ho ha dit en la seva intervenció davant el Consell Nacional de JxCat, que se celebra a Igualada (Barcelona) i on també ha advertit que Aragonès no pot demanar «una adhesió» de Junts als Pressupostos, «un vot de si o sí» sense acceptar les seves propostes: «No hem demanat la lluna», ha resolt.

Dijous el president assegurava que la part «dels números està molt avançada» i que es trobava en disposició de convocar, quan sigui precís, un Consell Executiu extraordinari en poques hores per aprovar-los. Però va acceptar que la part política de l’acord estava encara oberta, després de més de 20 reunions només amb el PSC i les mateixes amb Junts. Mentre que divendres estrenyia més tots dos partits per dir-los que és «l’hora de la responsabilitat», i aventurés que venen «hores importants» en la negociació pressupostària.

Turull ha respost aquest dissabte a Aragonès i li ha advertit que «jugant a tres bandes» i «jugant a fet i amagar» «és impossible arribar a un acord». I ha acusat ERC de portar a terme unes negociacions «laberíntiques». El secretari general de JxCat ha retret al Govern que hagi estat «despistant» a tothom amb els Pressupostos: «Van dir que JxCat era el seu soci prioritari i el primer que fan és pactar amb els comuns».

Turull ha advertit que algunes de les mesures que està negociant l’executiu català amb el PSC «no són compatibles» amb Junts, i ha afegit que la seva formació «no pot acceptar» que es demani «adhesió» als Pressupostos quan el Govern no accepta temes «essencials» per a JxCat.

Notícies relacionades

Entre les reclamacions fetes per Junts destaca la rebaixa de trams de l’IRPF i també de l’impost de successions o la posada en marxa de projectes «vitals» per a Catalunya com el polèmic complex Hard Rock a Tarragona, l’ampliació de l’aeroport del Prat o la construcció de l’anomenada ronda viària del Vallès, així com la creació d’un fons d’ajudes a empreses valorat en uns 150 milions d’euros «negociables».

No obstant, Turull ha reconegut que tard o d’hora JxCat «haurà de prendre una decisió» respecte als comptes públics i ho farà «pensant en la gent, en el seu progrés, el seu benestar i la seva llibertat».