Negociació oberta

Pere Aragonès i Salvador Illa es reuneixen però no aconsegueixen resoldre encara les discrepàncies pels Pressupostos

El president reclama «responsabilitat» al PSC, mentre que el líder dels socialistes continua exigint compromís amb els macroprojectes

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Continua sense haver-hi ‘fumata blanca’ per als Pressupostos i segueix l’estira-i-arronsa pels grans projectes. El president Pere Aragonès i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, s’han reunit durant una hora i mitja aquest dissabte, però encara no han aconseguit tancar la negociació. Segons fonts del Govern, la trobada ha sigut «positiva» i s’han emplaçat a continuar negociant. I els socialistes afegeixen que les diferències «es mantenen».

Els dos dirigents s’han acabat trobant a Arenys de Mar aquest dissabte a última hora de la tarda per una qüestió d’agendes. Que hagi sigut en aquest municipi del Maresme s’explica perquè Illa tenia un acte en Sant Celoni (Vallès Oriental), i han buscat un punt intermedi amb Pineda de Mar, on viu el president, per no ajornar més una reunió que Aragonès va demanar amb caràcter imminent per intentar desbloquejar els comptes. Tanmateix, es continuen ennuegant amb la B-40 entre Sabadell i Terrassa, l’ampliació de l’aeroport del Prat i el complex d’oci Hard Rock.

La setmana va camí de tornar a tancar-se sense acord. I la que ve arrencarà marcada per la cimera hispano-francesa a Barcelona i la manifestació independentista per exhibir davant els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron que el procés «no s’ha acabat». De fet, el doble paper que jugarà ERC amb Aragonès assistint a la cimera i Oriol Junqueras participant en la protesta ha acabat enrarint també la interlocució pels comptes.

Tot i que és el quart cinturó on la discrepància sembla més insalvable, en les últimes hores és l’ampliació de l’aeroport la que ha sortit a la palestra per una entrevista de ‘La Vanguardia’ al candidat d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, en què assegura que el Govern és a punt de «desbloquejar» el «futur» –que no l’ampliació– de l’aeroport del Prat. El líder dels socialistes ha aprofitat per celebrar «l’obertura» del republicà, tot i que s’ha mostrat prudent i ha reclamat que siguin els «portaveus autoritzats» de l’Executiu els que es comprometin amb la infraestructura.

«No seria la primera vegada que hi ha veus discrepants dins ERC», ha deixat caure amb ironia. Per a Illa, no hi ha cap «llindar de temps» en què pugui caducar la interlocució amb Aragonès. «Si la nostra oferta és acceptada pel Govern, continuarem treballant. I si no, Aragonès pot buscar suport en altres formacions», ha tornat a insistir. I seguint amb la mateixa coreografia de les últimes setmanes, el president ha tornat a demanar «responsabilitat» als socialistes per tancar un pacte. De moment, cap de les apel·lacions per totes dues parts ha donat fruit.

Malgrat un acord sobre el Prat que els republicans creuen que és a prop, en realitat l’alcaldable de Barcelona deixa clar que ell no creu en l’ampliació, tot i que admet que s’han de prendre decisions perquè hi hagi més vols intercontinentals. Fins ara, la línia del Govern d’Aragonès és centrar el pols en la gestió de la infraestructura.

Díaz hi fica cullerada

Notícies relacionades

Díaz hi fica culleradaQui ha ficat cullerada directament en la qüestió, amb vocació de protegir el pacte que Aragonès té segellat amb els comuns, ha sigut la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, que des de Barcelona ha assenyalat que el que són condicions indispensables per al PSC per donar suport als comptes formen part d’un «model productiu propi del vell bipartidisme», que malgrat discutir-se molt davant el focus mediàtic «defensa el mateix». Mentre es parla d’ampliar el Prat, ha apuntat, a Europa s’aposta pel ferrocarril, i del macrocomplex Hard Rock ha censurat la seva naturalesa «especulativa».

A l’espera de senyals sobre en què deriva la interlocució entre Aragonès i Illa, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha criticat que el president jugui «a tres bandes i a amagar-se», una actitud que li ha recriminat que fa «impossible» arrobar a un acord, motiu pel qual li ha demanat que s’impliqui en la negociació i descarti el PSC si vol el seu ‘sí’.