El judici del procés
Entra en vigor la reforma que suprimeix la sedició i rebaixa les penes de malversació
El delicte de sedició desapareix del Codi Penal aquest dijous, quan entra en vigor la reforma que el converteix en un de «desordres públics agreujats» i que redueix així mateix algunes penes del delicte de malversació, cosa que obligarà el Tribunal Suprem a revisar la sentència que va condemnar alguns dels líders polítics que van encapçalar el procés independentista català del 2017.
Després de la seva aprovació definitiva el 22 de desembre després d’una qüestionada tramitació «exprés», la reforma del Codi Penal impulsada pel Govern de coalició amb el suport d’ERC entra definitivament aquest dijous en vigor.
Amb això, el delicte de sedició passa a ser un de «desordres públics agreujats», i es redueix la condemna de 15 a 5 anys de presó, i amb 8 d’inhabilitació, i es modifica també el delicte de malversació, que veurà reduïdes algunes penes en casos com quan no s’acrediti un ànim de lucre, on es preveu un màxim de 4 anys de presó.
Revisió de Llarena
Una de les conseqüències serà la revisió de la condemna que el Tribunal Suprem va dictar contra diversos membres del Govern català pel procés, entre ells l’exvicepresident Oriol Junqueras, sentenciat a 13 anys de presó i 13 d’inhabilitació i que, com la resta, va ser indultat parcialment pel Govern espanyol.
Segons fonts jurídiques consultades per Efe, el Tribunal Suprem preveu demanar aquesta mateixa setmana a les acusacions –Fiscalia, Advocacia de l’Estat i Vox– i a les defenses que informin sobre com creuen que reforma penal afecta la sentència.
Les defenses creuen que la reforma obre la via de l’absolució, convençuts que els fets provats no encaixen ni en els nous desordres públics ni tampoc en la malversació al defensar que mai es va causar un perjudici a l’erari públic.
Al marge dels condemnats, la reforma també portarà previsiblement canvis per als fugits, amb l’expresident català Carles Puigdemont al capdavant.
El jutge Pablo Llarena, instructor de la causa, haurà d’adaptar l’ordre de processament dels polítics que es van escapar –Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Marta Rovira– al nou Codi Penal i, en conseqüència, dictar noves ordres de detenció contra ells, tret del cas de Rovira, fugida a Suïssa i contra qui no en pesa cap, assenyalen les fonts.
I més enllà del procés, altres causes de corrupció poden veure’s afectades per les rebaixes en les penes de malversació. La Fiscalia prepara ja una instrucció amb l’objectiu de fixar un criteri únic per aplicar en les revisions de les condemnes per malversació i tribunals com l’Audiència Nacional ja li han requerit que revisi el seu escrit relatiu al cas Acuamed en funció de la reforma.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta