Aquest dijous entra en vigor

Llarena ultima la seva revisió dels delictes que s’imputen a Puigdemont després de la reforma del Codi Penal

  • Una vegada estigui la interlocutòria del jutge d’instrucció respecte als fugits, la Sala Penal demanarà dictamen a les parts sobre com afecta la reforma als condemnats pel procés

Llarena ultima la seva revisió dels delictes que s’imputen a Puigdemont després de la reforma del Codi Penal
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ultima la resolució en què plasmarà com afecta la reforma del Codi Penal que deroga la sedició i modifica la malversació de cabals públics, que entra en vigor aquest dijous, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta de fugits. Dictada aquesta interlocutòria, la Sala que va jutjar els condemnats pel procés es dirigirà a les parts per recollir el seu dictamen sobre com s’ha d’aplicar el canvi legislatiu als que encara tenen per complir pena d’inhabilitació.

Fonts de l’alt tribunal van assenyalar a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que la sol·licitud d’informes es realitzarà de manera «imminent» i primer es dirigirà a la fiscalia i a l’acusació popular que va exercir Vox; després, a les defenses, que ja han anunciat que sol·licitaran l’absolució dels condemnats o en el seu cas la rebaixa de la inhabilitació que encara tinguin pendents.

La clau de la interlocutòria que dictarà Llarena consistirà a determinar si la conducta dels fugits amb Puigdemont al capdavant, fins ara processats per sedició, es pot emmarcar en el nou delicte de desordres públics agreujats o seria simplement una mera desobediència a les resolucions del Constitucional.

En el cas dels pròfugs de la justícia, al no haver sigut jutjats i no comptar-se amb una sentència que deixa negre sobre blanc el delicte pel qual se’ls va condemnar a partir de la seva conducta, és més senzill determinar si aquesta pot ajustar-se al nou delicte o queda ara fora del Codi Penal, tenint en compte que el mateix Puigdemont va esgrimir la seva derogació davant la justícia europea.

Pel que fa a la malversació també és més senzill que segueixi endavant sense problema en el seu cas ja que la sentència ja va establir que la despesa superaria els 250.000 euros, cosa que mantindria el delicte dins dels tipus agreujats. La fórmula que preveu una rebaixa de les penes i les situa fins als quatre anys de presó no sembla que sigui aplicable al seu cas, ja que un referèndum il·legal és difícil que es pugui entendre com un final públic diferent d’aquell per al qual els diners estaven pressupostats.

Tornada a Espanya

En qualsevol cas la que pot tenir-ho tot més senzill és la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que només estava acusada de sedició, per la qual cosa, derogat el delicte, si el jutge Llarena entén que la seva conducta no pot traslladar-se al de desordres públics agreujats, quedaria exonerada de qualsevol responsabilitat penal, cosa que li permetria tornar a Espanya sense problema.

Notícies relacionades

Quan es van conèixer les esmenes amb què es reformava el Codi Penal, els magistrats del Suprem van manifestar diferents punts de vista respecte a com afectaria el canvi legislatiu als condemnats. Hi havia fins i tot qui sostenia que, desapareguda la sedició, també ho faria la malversació, pel fet d’haver-se imposat la condemna per aquest segon delicte com a mitjà per cometre el primer. D’altres, en canvi, sostenien que no perquè la distracció de fons públics per a finalitats alienes sempre ha de ser castigada.

En el cas dels condemnats el quid de la qüestió és en la inhabilitació que encara els queda per complir, ja que tots ells van ser indultats pel Govern de Pedro Sánchez.