Codi Penal
El Govern s’enroca que no hi haurà rebaixes de pena als condemnats per malversació
La Moncloa no contempla que amb la reforma de la malversació, tramitada junt amb la sedició a petició d’ERC, passi igual que amb el ‘si és sí’ i hi hagi reduccions de condemnes

El Govern no contempla que la reforma dels delictes de sedició i malversació provoqui una rebaixa de possibles condemnes, com ha passat amb els delinqüents sexuals per l’aplicació d’aquesta llei. Una conseqüència que l’Executiu mai va considerar, malgrat que és un principi bàsic de la justícia l’aplicació retroactiva de les lleis quan són més beneficioses per al reu. En aquests moments l’Executiu continua esperant que el Tribunal Suprem unifiqui doctrina i eviti les reduccions de pena, una cosa que, de moment, en els seus primers pronunciaments, no està passant.
Amb la mateixa confiança que tenia sobre l’aplicació de la llei del només sí és sí afronta ara l’entrada en vigor de la modificació del delicte de malversació aquest dijous, en el qual ara es distingeix en l’existència o no de lucre i contempla nous supòsits com l’enriquiment il·lícit de càrrecs públics, només que, en aquest cas, arran d’aquest precedent, es va introduir una esmena en l’exposició de motius recomanant que no hi hagi una rebaixa automàtica. Però aquesta decisió queda exclusivament en mans dels jutges.
En vigílies que entri en vigor ja s’estan produint als jutjats peticions de revisió d’acusacions per acomodar-se a la nova legislació, feta a mida dels implicats i condemnats del procés, el Govern insisteix en espantar aquest assumpte. Aquesta és l’actitud que va mantenir aquest dimarts la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, que, sense voler aprofundir en les possibles conseqüències d’aquest canvi en el Codi Penal, va defensar que no s’ha despenalitzat cap tipus de corrupció, sinó que s’ha diferenciat entre «qui roba diners públics» de qui fa una «desviació irregular» del pressupost. Aquesta última casuística és la que beneficia els càrrecs de la Generalitat involucrats en el desafiament separatista.
«El que el Govern persegueix amb aquesta reforma és penar tota mena de corrupció. A qui se’ls emporten (els diners) i els que s’enriqueixen a costa del seu acompliment públic i que, fins ara, quedaven impunes». «Aquest és un Govern», va reiterar, que ha lluitat, lluita i lluitarà contra la corrupció».
Però, tot i que l’Executiu espera que no es repeteixi la polèmica del sí és sí, són els jutges els que han d’aplicar la llei i no hi ha garanties de què passarà. De fet, hi ha ministres que admeten en privat que hi haurà rebaixa de penes a processats o condemnats en casos molt mediàtics. Des de la Moncloa es reconeix només que podria ajustar-se la petició de condemnes en alguns que estiguin encara pendents de judici. «Cap lladre sortirà de la presó», conclouen des de l’Executiu.
- "Posa’t faldilla i et posaré un 7"
- 5.000 milions d’inversió Espanya proposa Mora la Nova per acollir una de les gigafactories europees d’intel·ligència artificial
- Successos Resolt un crim 20 anys després a Reus: detinguda per matar l’exparella amb el seu amant per quedar-se la seva empresa
- Els mals hàbits dels ‘boomers’ desafien el sistema de salut
- Balanç comercial d’equipaments municipals Agonia comercial en mercats de la província de BCN
- EL MERCAT BLANC-I-BLAU L’Espanyol fitxa Kike García, cinquè reforç a cost zero
- ‘overbooking’ a la porteria Ter Stegen s’acosta ara a un perillós dilema
- El primer fitxatge blaugrana "Per fi ha arribat el dia"
- Música urbana Bad Gyal mana el dia inaugural del Share Festival
- POLÈMICA Madrid canvia la llei per donar més control als concerts del Bernabéu