Negociació pressupostària

Junts pacta amb el Govern destinar més de 80 milions extres per al català

Els postconvergents qüestionen la «viabilitat» del Govern d’ERC després d’haver perdut 91 votacions al Parlament

Junts pacta amb el Govern destinar més de 80 milions extres per al català

Bernat Vilaró / ACN2

4
Es llegeix en minuts
EFE

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha anunciat un preacord amb el Govern per elevar en més de 80 milions d’euros les partides destinades al foment i a la protecció de la llengua catalana, tot i que ha advertit que encara queden nombrosos aspectes dels pressupostos per negociar.

En una entrevista amb Efe, Sales ha recordat que fa un mes JxCat va traslladar al Govern de Pere Aragonès un document amb 50 propostes, que ha servit en aquestes últimes setmanes com a base de la negociació pressupostària.

Després de diverses setmanes de reunions per intentar teixir possibles acords, JxCat es troba ara «a l’espera de rebre nova documentació que permeti continuar treballant», ha explicat Sales, que considera «precipitat» especular sobre el sentit del vot del seu grup, perquè les negociacions continuen.

«Veig JxCat amb predisposició de continuar treballant per fer uns pressupostos de país», ha destacat Sales, que ha evitat avançar si JxCat és ara mateix més a prop de votar ‘sí’ o ‘no’ o d’abstenir-se als pressupostos de la Generalitat per al 2023.

Avenços significatius

Ja es pot parlar, això, sí, d’avenços significatius a determinades partides pressupostàries: «En termes culturals o lingüístics, hem pogut arribar a un acord. Hi ha un increment de molts diners per a la llengua catalana».

«Fruit de les reunions que hem fet amb el Govern, hem vist que, en la línia per abordar els temes de llengua, coincidim», ha assenyalat Sales, que ha precisat que l’increment pressupostari preacordat amb el Govern seria de més de «80 milions d’euros».

Per a Sales, que justament és professora de català, es tractava d’una qüestió «capital» en aquesta negociació: «Per a nosaltres era molt important que el tema de la llengua quedés molt reforçat als pressupostos», ha insistit.

Tanmateix, ha volgut deixar clar que aquests avenços en llengua i també a les partides de cultura no pressuposen un suport final de Junts als comptes del Govern, ja que «els pressupostos van molt més enllà».

No hi haurà un «sí a cegues»

Quan arribi el moment, ha remarcat, l’executiva de JxCat «prendrà una decisió» sobre el sentit del vot als pressupostos, «perquè és qui té la facultat per poder fer-ho».

El que és segur és que JxCat no donarà un «sí a cegues» a un acord que el Govern hagi pogut tancar amb altres grups parlamentaris, com per exemple els comuns.

«Si tanquem un acord de pressupostos, serà per negociació i no per adhesió», ha advertit Sales, que considera que la «pressió» i la «responsabilitat» d’aprovar uns comptes ha de recaure en el Govern i, més concretament, en el seu president.

La minoria del Govern

D’altra banda, Sales ha qüestionat la «viabilitat» del Govern d’Aragonès, que veu «dèbil», després d’haver perdut un total de 91 votacions a la cambra catalana –entre mocions, lleis i decrets– des de la ruptura de la coalició l’octubre passat.

JxCat ha elaborat un document intern, al qual ha tingut accés Efe, al qual comptabilitza els resultats de les votacions des que va passar a l’oposició i destaca el rebuig de la cambra catalana a nombroses iniciatives avalades pel Govern d’ERC, com el projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya, el retard en la convalidació del decret d’estabilització de funcionaris o la modificació del Fons de Transició Nuclear.

«Si el Govern presenta els temes al Parlament com si tingués majoria absoluta, sense negociar amb els grups, tot es dificulta més», ha assegurat Sales i ha instat Aragonès a «reflexionar» sobre el seu «lideratge». Aquesta «debilitat» del Govern, segons Sales, complica la seva «viabilitat» i «dificulta molt la seva agenda legislativa al Parlament». Segons figura al document de JxCat, ERC no ha sortit amb la seva en el 21,06% de les votacions dels últims tres mesos, mentre que les posicions de Junts han prosperat en el 97,02% de les vegades.

Sales ha negat que JxCat s’estigui plantejant impulsar una moció de censura contra el president català, tot i que ha recordat que la potestat de convocar eleccions és d’Aragonès: «Amb aquest poc suport qui ha de fer la lectura és el president», ha reblat.

Per Sales, JxCat va prendre una «decisió madura» al decidir sortir del Govern, i ho va fer arran d’«un incompliment d’acords» per part d’ERC.

Els fitxatges del PDECat

Tot i que ha reconegut que estant al Govern hi ha «més opcions de fer activitat que arribi a tots els pobles de Catalunya», Sales ha assenyalat que JxCat ha trobat «mecanismes» per fer arribar les seves propostes a tot el territori: «JxCat viu un moment de força, perquè ha sigut coherent amb el que ha fet des del seu moment fundacional».

D’altra banda, Sales ha obert les portes de JxCat al que «tingui les ganes de treballar» seguint l’esperit del partit i, en aquesta línia, ha assegurat que els fitxatges de candidats provinents del PDECat no «dilueixen» l’«essència» de Junts.

Notícies relacionades

«A les eleccions del 2023, totes les persones que comparteixin el full de ruta de JxCat són benvingudes. Jo vaig ser regidora de Convergència el 2015, vaig ser regidora de Junts per Jesús quan era una coalició i vaig ser una de les persones que van firmar el document fundacional de JxCat amb la convicció que aquest era l’espai que ens havia d’aglutinar a tots», ha remarcat.

I ha afegit que Junts «és un espai ampli», per la qual cosa tots els que es vulguin sumar al projecte el 2023 «no han de fer-ho per diluir res, sinó per construir-ho tot».