Missatge de final d’any

Salvador Illa celebra la «nova etapa» de diàleg a Catalunya i advoca per enfortir l’autogovern

El líder del PSC considera que durant el 2023 cal girar full a la «paràlisi» de la Generalitat

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després d’haver plantejat un pols al Govern en la negociació dels pressupostos que el president Pere Aragonès creu estar en condicions de capejar, el líder del PSC, Salvador Illa, ha tret pit en el seu discurs de final d’any de l’estratègia dels socialistes a Catalunya. El cap de l’oposició ha celebrat la «nova etapa» que considera que s’ha obert gràcies a l’aposta de la Moncloa pel diàleg per mitigar el conflicte amb l’independentisme. Amb aquesta carpeta encarrilada –Pedro Sánchez proclama que el procés «s’ha acabat»–, ha fixat dos objectius per a l’any 2023: «enfortir» les institucions d’autogovern i deixar enrere la «paràlisi» que atribueix a la Generalitat.

Tant el Govern com els socialistes catalans han insistit per activa i per passiva que no se celebrarà el referèndum sobre la independència que reclama ERC per molt que Aragonès posi en marxa una ofensiva per acotar les condicions per celebrar-ho amb un acord de claredat. Si per als republicans la taula de diàleg ha d’abordar ara una segona part després d’haver pactat l’eliminació de la sedició i la reforma de la malversació, la voluntat del PSOE és donar la interlocució per resolta. Més encara davant el cicle electoral que té per davant i en el qual Sánchez es juga continuar sent president.

Per Illa –el seu resultat electoral a Catalunya serà determinant per al destí del Govern espanyol– és hora de centrar els esforços en els reptes socials i econòmics. «Soc conscient que el soroll polític de vegades és insuportable, particularment aquestes últimes setmanes de l’any», ha reconegut sense esmentar directament la crisi institucional oberta davant el bloqueig de la renovació del poder judicial.

Notícies relacionades

Malgrat això, ha erigit el seu partit com el garant d’una «política ordenada i útil», el seu ‘leitmotiv’ per presentar-se a Catalunya com l’alternativa al Govern en minoria d’ERC després de la ruptura amb Junts i a un independentisme incapaç de resoldre la interinitat al Parlament amb la presidència suspesa de Laura Borràs. «Ho tenim tot en aquesta nova etapa i correspon a la política parar de la inèrcia a l’acció. Són temps de proactivitat i d’audàcia», ha assegurat en un missatge que busca injectar «optimisme» i «orgull» a uns catalans que han sigut capaços de «sobreposar-se a les adversitats».

Ells, ha dit, són els veritables protagonistes que ara toca defensar des de les institucions perquè el nou any res deixi de «funcionar» malgrat que continuarà fent estralls la crisi econòmica derivada de la guerra a Ucraïna. El nou any s’estrenarà amb els comptes de la Generalitat pendents d’aprovació, a expenses d’un acord entre ERC i el PSC que encara no s’entreveu. Més encara després de la proposta –gairebé alternativa– que els socialistes catalans han posat a sobre de la taula d’Aragonès amb grans projectes com l’ampliació de l’aeroport del Prat, el Quart Cinturó i la inversió en el complex d’oci Hard Rock com a condicions ‘sine qua non’.