Negociació econòmica

Ampliar l’aeroport, 1.200 milions en sanitat i el CEO en mans del Parlament: les exigències del PSC per als comptes

Els socialistes presenten la seva proposta per pactar amb ERC: «No imaginem que no siguin acceptades si el Govern vol tenir pressupostos»

Ampliar l’aeroport, 1.200 milions en sanitat i el CEO en mans del Parlament: les exigències del PSC per als comptes

EUROPA PRESS

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després de 14 reunions amb l’Executiu català, el PSC ha fet públiques les seves reclamacions per aprovar els comptes del 2023. Una proposta que entenen que respon a una negociació entre dues parts «amb el mateix pes» –tant els socialistes com ERC tenen 33 diputats– i que plantegen en termes de tot o res. Entre la bateria de mesures que posen a sobre de la taula n’hi ha algunes que són, en bona mesura, tot un pols al president Pere Aragonès perquè suposen burxar en projectes que són incòmodes per als republicans i inassumibles per als comuns, com l’ampliació de l’aeroport, el Hard Rock o el quart cinturó, o perquè són d’alt voltatge polític, com que el CEO passi a dependre del Parlament o la suspensió del creixement de les delegacions a l’exterior.

«Són propostes de sentit comú. No puc imaginar-me que el Govern no les accepti si vol un pressupost l’any que ve», ha deixat caure la portaveu parlamentària dels socialistes catalans, Alícia Romero, que ha detallat que el document ja ha sigut enviat al Palau de la Generalitat i que ara esperaran una resposta. En el paquet de mesures socials, destaquen els 1.200 milions per a la sanitat, la creació de 2.000 places de residència i 1.800 milions per a indústria, ciència i renovables.

De l’ampliació de l’aeroport al quart cinturó

Des de l’inici de la negociació, el PSC ha posat a sobre de la taula cinc projectes que situa com a imprescindibles per recolzar els comptes. Es tracta, d’una banda, de desencallar la inversió del macrocomplex d’oci Hard Rock a Tarragona, que insisteixen que suposa 1.000 milions, amb què es generaran 13.000 llocs de treball; la del quart cinturó entre Sabadell i Terrassa, i els 1.700 milions per a l’ampliació de l’aeroport del Prat, tres infraestructures que també defensen des de Junts, que generen incomoditat en ERC i a les quals s’oposen de ple els comuns, amb qui el Govern ja té tancat un acord. Els socialistes també reclamen que en un termini de dos mesos es firmi el contracte-programa amb Renfe. El Govern ja va replicar als de Salvador Illa que no condicionin els comptes a projectes aliens. Però els socialistes insisteixen que sí que es tracta de propostes que hi han de trobar empara.

1.200 milions en sanitat i 2.000 places de residència

En el bloc de mesures socials, destaquen els 1.287 milions en sanitat i la reclamació que el 24% del pressupost es destini a l’atenció primària. En l’acord amb els comuns, aquest percentatge, amb els 279 milions acordats, es queda una mica per sota. Els socialistes hi inclouen també 88 milions per obrir i reformar nous centres. El PSC també demana la creació de 2.000 noves places de residència, així com eliminar en tres anys les llistes d’espera de la llei de dependència.

El CEO en mans del Parlament i fre a les delegacions a l’exterior

El partit de Salvador Illa també planteja una bateria de mesures en matèria de transparència i de racionalització de l’administració, algunes amb alt contingut polític, com per exemple que el CEO deixi de dependre de Presidència i passi a estar en mans del Parlament. També suspendre el creixement de les delegacions a l’exterior per analitzar el funcionament de les actuals i suprimir directament la delegació del Govern a Barcelona i estudiar la resta. En matèria de mitjans de comunicació, els socialistes aposten perquè l’Agència Catalana de Notícies (ACN) passi a formar part de la CCMA i que les subvencions als mitjans de comunicació privats les hagi de validar una comissió parlamentària.

1.800 milions en indústria, ciència i renovables

Amb l’horitzó de «generar prosperitat», el partit que lidera l’oposició planteja 1.800 milions per a indústria, ciència i energies renovables. Entre les seves propostes consta que es passi dels 70 milions per a la indústria a 200 i que, després d’aprovar la setmana passada la llei de la ciència, cada any s’augmenti el pressupost d’aquesta àrea en 150 milions per arribar a l’1% del PIB l’any 2031. En universitats s’inclouen 80 milions per estabilitzar plantilles i renovar places, i en renovables es proposa una partida de 180 milions d’inversió que tinguin un impacte tant en l’àmbit domèstic com en l’industrial.

Més dessalinitzadores i el metro fins a Esplugues

«Perdem el 33% de l’aigua que podríem estar reutilitzant», ha advertit la portaveu del PSC. És per això que el seu partit proposa arribar a un «pacte de l’aigua» que inclogui invertir en més dessalinitzadores. En matèria de transport i mobilitat, els socialistes demanen una «aposta important» perquè el metro arribi fins a Esplugues de Llobregat i es reforci també la connexió amb Santa Coloma de Gramenet, a més d’ampliacions de la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat. 200 milions per a la llei de barris i 380 milions en inversions territorials són les altres dues propostes clau en infraestructures.

No tocar els impostos

El document del PSC no inclou cap proposta en matèria fiscal perquè considera que no és moment de crear cap impost nou. Argumenta que amb l’impost als bancs i a les grans fortunes impulsats des de la Moncloa no fa falta obrir aquest meló a Catalunya. Però l’acord segellat pel Govern amb els comuns sí que té com a puntal el retoc a l’alça dels trams de l’impost de patrimoni i del dels pisos buits, així com la creació de l’impost als creuers i als aliments ultraprocessats.