Crisi institucional

La fiscalia alerta el TC del «perill» del precedent de paralitzar la reforma exprés

  • El tribunal de garanties s’ha de pronunciar sobre la impugnació presentada per la Mesa de la Cambra alta abans d’aquest dijous

  • El ministeri públic demana que s’obri un incident de recusació per tramitar la presentada per Unides Podem contra el president González-Trevijano i el magistrat Narváez

La fiscalia alerta el TC del «perill» del precedent de paralitzar la reforma exprés

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

La fiscalia ha advertit el Tribunal Constitucional del «perill» que suposa el precedent que va establir dilluns amb la inèdita decisió de paralitzar la tramitació de les esmenes que reformen el seu funcionament per mirar de tornar a incloure-les en la votació que està previst que faci aquest dijous de la reforma del Codi Penal que deroga la sedició i modifica la malversació.

En el seu escrit, que ha hagut d’elaborar i entregar d’urgència abans de les 17.00 hores d’aquest dimecres perquè els magistrats poguessin tenir-lo sobre la taula a l’inici del ple a les 19.00 hores, el ministeri públic considera que la queixa del Senat «està ben fonamentada» i que, en la seva decisió de dilluns passat, el Constitucional va actuar amb pressa i inexistència de precedents, i alerta del «perill» que suposa a l’establir un precedent que afecti la seva relació amb el poder legislatiu, assenyalen fonts fiscals consultades per aquest diari.

En el seu escrit, a més, insten a obrir un incident de recusació per resoldre la presentada per Unides Podem, a la qual es va adherir el PSOE contra el president del tribunal, Pedro González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narváez, per ser els que ja tindrien designat un substitut en cas de produir-se la reforma. Considera que «acceptada la personació de les parts esmentades», i amb això haver quedat establerta «la relació juridicoprocessal que operava com obstacle» per al tractament de la qüestió, ja no hi ha cap excusa per obrir-lo «amb caràcter previ a resoldre sobre la pretensió del Senat» i així salvaguardar la necessària «aparença d’imparcialitat».

Abans de la votació

La convocatòria del TC obeeix a la seva intenció de resoldre la impugnació llavors, tot i que serà molt complicat que canviï la resolució adoptada dilluns, perquè la seva resolució correspon als mateixos 11 magistrats que componen el ple. Per això és fàcil presumir que votaran en el mateix sentit que van fer el dia 19, cosa que suposarà ratificar la seva polèmica decisió, almenys, per sis vots a cinc.

La Cambra alta explica la seva urgent impugnació amb l’argument que «pretén preservar el curs normal de l’activitat parlamentària» i evitar la indefensió que, sosté, causa als senadors paralitzar la tramitació sense ni tan sols fer cas de les seves al·legacions, un argument a què afegeix la representació d’Unides Podem.

«És evident –afirma Podem– que la mesura cautelaríssima, lluny de respectar els límits que la llei imposa al Tribunal Constitucional, acaba fent miques els drets fonamentals d’una àmplia majoria de diputats i senadors, i sens dubte serà un cas certament paradigmàtic de pertorbació greu sobre la tramitació legislativa de les dues cambres».

Resolució íntegra

Aquest dijous s’espera que els cinc magistrats de sensibilitat progressista que van discrepar de la paralització parlamentària ordenada tinguin a punt el seu vot particular contra la inèdita resolució adoptada dilluns i pugui notificar-se a les parts juntament amb la interlocutòria. Es tracta del vicepresident del Tribunal Constitucional, Juan Antonio Xiol, i els magistrats Cándido Conde-Pumpido, Ramón Sáez, María Luisa Balaguer i Inmaculada Montalbán.

Serà interessant conèixer la resolució completa del Constitucional, perquè el dia 19 només es va conèixer la seva part dispositiva, en què s’acordava la paralització parlamentària i s’admetia a tràmit la interlocutòria d’empara del PP al trobar-se indicis que podrien haver-se vist vulnerats els drets de representació política dels diputats per la forma en què s’havien introduït canvis en la llei orgànica del poder judicial i la que regula el funcionament del Constitucional.

Notícies relacionades

També es va admetre la personació del Congrés i el Senat, així com dels diputats i senadors del PSOE i d’Unides Podem que van presentar fins a una vintena d’escrits a l’alt tribunal per oposar-se sense èxit a la suspensió de la tramitació parlamentària.

Quan es conegui la resolució en la seva totalitat, totes les parts podran presentar el recurs previst en l’article 56.6 de la llei reguladora del Constitucional contra la decisió adoptada. El Senat ja ha anunciat que ho farà, malgrat la seva primera i urgent resolució.