Xoc institucional

El Senat retira les esmenes sobre la renovació del TC i votarà dijous la reforma penal

La Cambra alta es personarà en el procediment obert pel Constitucional

Madrid 27-10-2017 Pleno del Senado. Requerimiento del Gobierno al Senado de aprobación de las medidas a las que se refiere el articulo 155 de la Comstitución.En la foto. El portavoz Socialista Ander Gil. Imagen Juan Manuel Prats

Madrid 27-10-2017 Pleno del Senado. Requerimiento del Gobierno al Senado de aprobación de las medidas a las que se refiere el articulo 155 de la Comstitución.En la foto. El portavoz Socialista Ander Gil. Imagen Juan Manuel Prats / JUAN MANUEL PRATS (Delegaciones)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Senat ha decidit retirar de la proposició de llei que reforma el Codi Penal les dues disposicions que modificaven el sistema d’elecció dels magistrats del Tribunal Constitucional després que aquest mateix òrgan prengués aquest dilluns la decisió de paralitzar aquesta part de la norma. Així, la Cambra alta continuarà aquest dimarts la tramitació de la resta de la llei que deroga la sedició, substituint-la per un nou delicte de desordres públics agreujat, i rebaixa les penes per malversació, expliquen fonts parlamentàries, per la qual cosa la norma s’aprovarà finalment dijous. Les mateixes veus expliquen que també s’ha acordat que el Senat es personi en el procediment obert al Tribunal Constitucional.

La decisió adoptada per la Mesa del Senat arriba després de la mesura presa pel Tribunal Constitucional de paralitzar la tramitació de dues disposicions que es van incloure durant la tramitació al Congrés per desbloquejar la renovació de l’alt tribunal. El TC va decidir «suspendre cautelarment» les dues esmenes introduïdes a la proposició de llei després d’un recurs presentat pel PP al qual al·legaven que aquestes no tenien res a veure amb la temàtica principal del text legal.

Notícies relacionades

Fonts de la Mesa del Congrés expliquen que en una reunió convocada d’urgència aquest dimarts a les 8.30 hores per analitzar la decisió del TC han acordat «continuar la tramitació» de la resta de la norma «amb l’excepció» dels diferents articles que no poden tirar endavant perquè el Tribunal Constitucional n’ha suspès cautelarment la tramitació. D’aquesta manera, la Comissió de Justícia deixarà llest el text aquest dimarts perquè s’aprovi dijous vinent. Fonts parlamentàries indiquen que després del vistiplau al ple de la Cambra alta es publicarà directament al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i no caldrà que torni al Congrés.

A la reunió de la Mesa, a la qual hi ha hagut discrepàncies sobre com acatar la decisió del TC, s’ha acordat que el Senat es personi en el procediment obert pel màxim tribunal de garanties constitucionals. El president de la Cambra alta, Ander Gil, ja va anunciar aquest dilluns a la nit que no podia fer res més que «acatar i donar compliment a la resolució del TC», però que això no seria «obstacle perquè s’estudiïn les vies per preservar l’autonomia parlamentària».