Converses en marxa

El PSC cola la taula de partits catalans a les negociacions amb ERC

Socialistes i republicans discrepen sobre el contingut del que hauria d’abordar la reunió dels grups del Parlament que reclama Salvador Illa des de l’inici de la legislatura

El PSC cola la taula de partits catalans a les negociacions amb ERC

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Si la supressió de la sedició va ser de la mà de l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, la reforma de la malversació s’entrellaça amb la negociació dels comptes catalans. I, com a colofó de l’estira-i-arronsa entre la Moncloa i la Generalitat, està pendent la taula de diàleg sobre el conflicte polític que les dues parts es van comprometre a reunir abans de finals d’any. La interlocució és directa entre ERC i el PSOE, embardissats en l’intercanvi de suports. Però també aquí el PSC, que fa equilibris entre erigir-se en alternativa al Govern de Pere Aragonès i, alhora, no danyar una diplomàcia amb els republicans vital per a Pedro Sánchez, intenta treure’n profit i marcar perfil propi sabent que els seus vots són clau si els republicans no volen continuar pagant la seva minoria. Una de les medalles que intenta penjar-se Salvador Illa és que el president convoqui la reiteradament reclamada taula de partits catalans.

Tant és així que el que el líder del PSC considera que és un compromís incomplert per part d’Aragonès apareix a les reunions pels pressupostos que s’estan intensificant amb l’Executiu aquests dies i també al preguntar als socialistes, tant a Madrid com a Barcelona, si la taula per abordar el conflicte polític es reunirà en les pròximes tres setmanes. Illa recorda sovint que el fòrum de partits catalans, que va ser convocat en dues ocasions per l’expresident Quim Torra, és la tercera pota del diàleg que es va acordar, a més de la taula entre governs per abordar el conflicte polític i la reactivació de la comissió bilateral.

Que el president Aragonès no l’hagi convocat és, per als socialistes catalans, «greu i rellevant», un element de «desconfiança» que impacta en les interlocucions amb l’Executiu. «El PSC ha verbalitzat que cal reunir la taula de partits catalans durant les reunions de pressupostos», admeten fonts de la cúpula d’ERC. I des de la del PSC recorden que aquesta taula és un compromís adquirit des de fa anys. En concret, des del gener del 2020, quan el PSOE va pactar amb ERC la investidura de Sánchez, una negociació en la qual Illa va ser present. El quid de la qüestió és quina agenda ha de tenir aquesta taula, un contingut que no es va especificar en el text de l’acord.

Objectius discrepants

Notícies relacionades

«Ha de servir per parlar de la resolució del conflicte polític i no de les coses quotidianes perquè això ja ho fem al Parlament», entenen els republicans, que no tenen inconvenient a celebrar-la si serveix perquè els socialistes catalans exposin la seva proposta per resoldre el problema d’encaix de Catalunya a Espanya. De fet, consideren que seria l’espai idoni per debatre sobre la proposta de claredat que va plantejar Aragonès durant el debat de política general i que només va obtenir el suport dels comuns. Però per al PSC aquesta taula configurada per tots els grups del Parlament hauria de centrar-se en qüestions econòmiques i de millora del finançament i l’autogovern.

Aquest menú va quedar resumit al llistat de 43 propostes que Illa va entregar el febrer passat al president –i que va reexpedir de nou al juny– i que incloïa des de la transformació de l’aeroport del Prat en un ‘hub’ internacional i la defensa de la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern fins a impulsar una llei electoral catalana o col·laboració per negociar la reforma del model de finançament amb el Govern. Illa es manté en els seus tretze a l’espera que la necessitat del Govern en minoria acabi jugant al seu favor.