Els comptes de la Generalitat

El Govern intenta accelerar la negociació dels pressupostos

PSC, Junts i els comuns es reuneixen aquest divendres amb l’Executiu per explorar avanços sectorials en infraestructures, salut i renovables

El Govern intenta accelerar la negociació dels pressupostos

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

En el seu objectiu d’accelerar la negociació per als pressupostos catalans del 2023, el Govern està portant a terme avui dimecres una marató negociadora a tres bandes, amb reunions sectorials amb el PSC i Junts –les primeres d’aquest tipus amb aquest grup– i de caràcter tècnic amb els comuns. El propòsit del president Pere Aragonès continua sent que el primer debat dels comptes al Parlament sigui abans de finals d’any i espera que el pacte exhibit aquest dilluns amb sindicats i patronals el faciliti, però els seus potencials socis avisen que, per ara, no hi ha cap possible acord en l’horitzó, malgrat que les converses estan especialment avançades amb el grup que lidera Jéssica Albiach.

Segons han avançat a Efe fonts coneixedores de les trobades, el Govern i el PSC han celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat una reunió sectorial sobre infraestructures, amb presència de les conselleres Laura Vilagrà (Presidència) i Natàlia Mas (Economia), així com els secretaris generals dels dos departaments i també el de Territori, Joan Jaume. Per part dels socialistes, hi han acudit els diputats Jordi Terrades i Jordi Riba, la coordinadora del grup parlamentari Nèlia Martínez i l’exsecretari general d’Economia Martí Carnicer. Fonts d’aquest partit han destacat el to cordial de la reunió monogràfica, en el qual les dues parts han plantejat les seves propostes respectives i s’han emplaçat a noves reunions sectorials.

Però aquest matí també ha servit perquè l’Executiu i Junts hagin fet un pas més i hagin iniciat les seves reunions sectorials, com estava previst aquesta setmana després dels contactes dels últims dies i l’intercanvi de documents i propostes respectives. En aquesta línia, l’equip del Govern i el de Junts portaran a terme aquest dimecres dues reunions de caràcter sectorial i per via telemàtica: una sobre salut, ja finalitzada; i una altra sobre energies renovables agendada per a aquest migdia. En les dues reunions telemàtiques també es comptarà amb la participació de les dues conselleres, així com de la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca, i el secretari general d’Economia i Hisenda, Josep Maria Vilarrúbia, però sense secretaris generals sectorials.

Notícies relacionades

Ja a la tarda, en aquest cas ja sense les conselleres, el Govern també es veurà amb els comuns, en una trobada de caràcter tècnic i no centrada monogràficament en cap àrea en concret, si bé els contactes amb aquest partit són els més avançats en les negociacions pressupostàries. Des del Palau de la Generalitat, segons fonts consultades, s’insisteix que es continuen «accelerant» les negociacions i es destaca el fet que avui s’incorporin els tres socis potencials a les reunions en profunditat i de caràcter més sectorial. Unes trobades que també podrien repetir-se divendres, quan es preveu que, de moment, hi hagi una nova reunió amb Junts, en aquest cas sobre drets socials.

Precisament el líder de Junts al Parlament, Albert Batet, ha refredat aquestes expectatives del Govern i ha assenyalat que el ritme de negociació «segueix sent lent»i que en els últims dies no hi ha hagut cap avanç significatiu: «Sense novetats al front», ha afirmat en roda de premsa a la cambra catalana. Batet ha precisat que «veu molt difícil» que el Govern pugui aprovar el projecte de llei de pressupostos a curt termini i que preveu «una negociació llarga».