Els comptes de la Generalitat

Acord per als Pressupostos: el Govern i els comuns pacten que l’energètica pública sigui comercialitzadora

Albiach avisa que «no hi podrà haver un acord general dels Pressupostos si no s’avança en salut»

Acord per als Pressupostos: el Govern i els comuns pacten que l’energètica pública sigui comercialitzadora

QUIQUE GARCÍA / EFE

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

 La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha anunciat que la seva formació ha arribat a un acord amb el Govern en matèria d’energia en el marc de les negociacions dels Pressupostos del 2023, i han pactat que l’energètica pública sigui comercialitzadora i una línia d’ajudes de 180 milions d’euros per fomentar la instal·lació d’energies renovables.

 En una entrevista d’Europa Press, Albiach ha concretat que aquestes subvencions estaran centrades en les plaques fotovoltaiques i la seva instal·lació en edificis públics, per exemple en centres educatius, i ha explicat que també se’n podran beneficiar particulars i empreses. «El que hem aconseguit és un primer pas per posar al dia Catalunya en matèria de renovables després d’una dècada perduda», ha afirmat Albiach, que ha defensat aquestes mesures com un avenç en sobirania energètica i per desendollar els catalans de l’oligopoli elèctric, en les seves paraules.

A més, ha explicat que han aconseguit el compromís del Govern per instal·lar plaques solars en sòl públic, en «tot el que eren antics peatges i, a més, cobrir el canal Segarra-Garrigues» amb plaques solars. També ha anunciat que han aconseguit un acord per desplegar oficines d’assessorament a la ciutadania en barris i municipis per informar sobre com estalviar a la factura de la llum.

Avenços en salut

 Ara bé, Albiach ha avisat que «no hi podrà haver un acord general dels Pressupostos si no s’avança en salut», ja que considera que hi ha una situació de fallida de la sanitat pública catalana, que s’evidencia amb la vaga que ha convocat el sindicat Metges de Catalunya. Ha demanat al conseller de Salut, Manel Balcells, que «més enllà de compartir diagnosi, hi posi solucions», i ha reclamat que el 25% del pressupost de Salut es destini a l’Atenció Primària, més contractació de metges i infermeres i millores de les condicions laborals i salarials dels professionals.

 

La líder dels comuns ha retret que el Govern ha tingut fins ara un rumb erràtic, i ha assegurat que «no acaba de deixar clares quins són les seves prioritats i tampoc quin és el seu model», i després ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aclareixi quin és el seu model per a Catalunya i que concreti si coincideix o no amb el de Junts.

«ERC s’ha de mullar»

 «Estem veient com Junts està plantejant en aquesta negociació la rebaixa d’impostos als més rics. Volen una rebaixa de l’IRPF, volen una rebaixa de successions, volen més diners per a la concertada, quan nosaltres en volem més per a l’escola pública. ERC s’haurà de mullar», ha instat Albiach.  Sobre la postura en fiscalitat d’ERC i del PSC –els socialistes aposten per no tocar els impostos–, Albiach ha afirmat que no entendria que a Catalunya se seguís un model diferent que a l’Estat, on «Gabriel Rufián, com ERC al Congrés, està exigint impostos als que més tenen», i assegura que el PSOE també ho ha recolzat.

 Els comuns, que encara no han abordat la fiscalitat en les negociacions dels Pressupostos catalans, també rebutgen que el projecte del Hard Rock formi part de les negociacions, i Albiach ha fet una crida a ERC i PSC a «demostrar si veritablement volen fer un canvi de model productiu». Albiach ha assegurat que no entendria que ERC apostés pel Hard Rock «quan els seus propis informes, els mateixos informes del Govern, estan dient que, pel consum d’energia i d’aigua que necessita, va absolutament en la línia contrària al que es necessita al segle XXI», ha dit amb referència a l’informe desfavorable al Pla Director Urbanístic (PDU) de la Conselleria d’Acció Climàtica.

El calendari de negociació

Notícies relacionades

 Sobre els tempos de la negociació, la dirigent dels comuns ha defensat que dependran «de quina és la voluntat i, sobretot, quins són els fets» en les converses amb ERC, i ha assegurat que la seva formació no negociarà partint de xantatges o pressions amb el calendari, sinó partint de propostes, ha dit textualment.  Ha descartat valorar l’estratègia negociadora del PSC, que ha dit que no presentarà un llistat de propostes al Govern: «Vull ser molt respectuosa i sobretot sí que voldria insistir que la responsabilitat que Catalunya tingui Pressupostos és del Govern», i després ha recordat que l’Executiu català està ara mateix en minoria i només compta amb 33 diputats d’ERC.

 A més, ha afirmat que «aquesta debilitat és la que obligarà el Govern a complir els compromisos, perquè sinó, la legislatura se li pot fer molt llarga o molt difícil», ha afirmat al ser preguntada per quina credibilitat li dona a l’Executiu català després de comprovar que no s’han complert tots els compromisos que van firmar el Govern i els comuns per als Pressupostos del 2022.