Els comptes de la Generalitat

El PSC posa com a condició per als pressupostos que es desencalli el Hard Rock

Els comuns avancen en la negociació i acorden amb el Govern mantenir la rebaixa del transport públic durant el 2023

El PSC posa com a condició per als pressupostos que es desencalli el Hard Rock

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Desencallar la inversió del Hard Rock en el complex d’oci de Vila-seca i Salou com a condició prèvia per als pressupostos. Aquesta és l’exigència que planteja el líder del PSC, Salvador Illa, al president Pere Aragonès, a qui ha advertit que no avalarà els comptes d’un executiu que «paralitza projectes». El requisit, avançat per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i verbalitzat pel cap de l’oposició en una entrevista a TV-3, és tot un torpede per a la negociació que manté ERC amb els comuns –que combaten des de fa anys el pla de l’empresa nord-americana– i pot obstaculitzar el calendari d’aprovació dels comptes previst pel Govern.

La reunió a Palau d’aquest dijous no ha arribat a durar ni una hora. «No ha anat bé», reconeixen els socialistes. L’Executiu ha manifestat la seva «sorpresa» perquè hagin acudit a la trobada a Palau «sense propostes amb concreció pressupostària» i només amb plantejaments polítics «sense vinculació» amb els comptes com el del Hard Rock, també defensat per Junts. Però el PSC replica que no ha anat amb les mans buides i han plantejat «cinc projectes potents» que sí que tenen incidència en els pressupostos.

Tots dos s’han emplaçat a una nova reunió aquest divendres en la qual intentaran llimar asprors i, ara sí, entrar en matèria per temàtiques amb sis grups de treball per àrees. «Espero que comencem una negociació intensa amb les seves propostes, perquè fins al dia d’avui no hem estat a aquest nivell», ha assegurat Vilagrà dirigint-se al grup socialista en la seva compareixença al Parlament. Però Illa adverteix que «la pressa» que ara té el Govern no és més que la «demostració» del seu fracàs.

El PSC vol cobrar-se mesos de mà estesa rebutjada –des del 22 d’agost, recorden– i assenyala que per arribar a bon port amb els comptes cal «escenificar un retrobament» a Catalunya i teixir unes confiances en la negociació que ara «no existeixen». Fins ara, el líder del PSC havia assegurat que abordarà una negociació en termes «estrictament pressupostaris», és a dir, sense barrejar altres carpetes que no se cenyeixin al debat econòmic.

La intenció del Govern era poder donar el vistiplau al projecte la setmana que ve perquè el debat a la totalitat arribés al Parlament abans de finals d’any, però fonts de l’Executiu sospiten que la intenció dels socialistes ara és dilatar el calendari. «No volem prorrogar els Pressupostos gaire temps més i, si l’aprovació definitiva és al març o a l’abril, haurem perdut quatre mesos», adverteixen des del Palau.

La interlocució continuarà també aquest divendres amb els comuns, amb qui el Govern ja ha acordat que la rebaixa del transport públic que depèn de la Generalitat s’allargui durant tot el 2023, que sigui gratuït per als menors de 16 anys i que s’allargui la T-Jove fins als 30 anys, una mesura que ja va anunciar Aragonès durant el debat de política general. Amb el grup de Jéssica Albiach, expliquen fonts de la negociació, hi ha aproximacions ja a les carpetes de vivenda i energia.

Sense avenços amb Junts

Notícies relacionades

Segons fonts de la negociació, en aquests moments s’estan aproximant a la carpeta de vivenda i de mesures energètiques. Els comuns reclamen també com a imprescindible per al pacte que el 25% del pressupost de Salut es destini a l’atenció primària i un pla de xoc de 1.000 milions per ajudar els ciutadans a fer front a la inflació. Albiach ha tornat a insistir que, tot i que hi ha avenços, és «inviable» que l’acord global sigui a prop.

Amb Junts continua sense haver-hi un acostament després que hagin exposat un decàleg de propostes amb una rebaixa de l’IRPF inclosa. Segons la presidenta del partit, Laura Borràs, el que està fent ERC és, després d’haver apuntalat els pressupostos de Pedro Sánchez, «prioritzar» ara a Catalunya el PSC perquè amb ells encara no se n’ha anat més enllà de trobades tècniques.