Amenaça terrorista

La policia investiga sectors prorussos pels paquets explosius contra Sánchez, Margarita Robles i quatre objectius més

El president i la ministra de Defensa han rebut missives, així com la base de satèl·lits de Torrejón, l’ambaixada d’Ucraïna, l’ambaixada dels EUA i una empresa d’armament

La policia investiga sectors prorussos pels paquets explosius contra Sánchez, Margarita Robles i quatre objectius més

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La Comissaria General d’Informació de la policia investiga sectors prorussos de Madrid, algun dels integrants dels quals podria estar al darrere dels enviaments dels paquets explosius que han anat arribant des d’aquest dimecres a institucions relacionades amb Ucraïna i el suport occidental militar al país envaït per Rússia. Es tracta de comprovar la relació d’aquests atacs amb un altre d’anterior, rebut el 24 de novembre al complex de la Moncloa i que tenia el president del Govern, Pedro Sánchez, com a destinatari. En total són sis els paquets amb explosius. L’últim, enviat a l’Ambaixada dels EUA a Espanya. S’afegeixen els interceptats a la Moncloa, al Ministeri de Defensa, a l’Ambaixada d’Ucraïna a Espanya, a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) i en una fàbrica d’explosius saragossana.

En una nota feta pública, Interior va reconèixer aquest dijous l’enviament, descrivint com a «material pirotècnic» el contingut explosiu del paquet, que va ser detectat pels serveis de seguretat de la Moncloa. En tots els casos, segons les primeres investigacions, l’explosiu és pólvora pirotècnica. 

Els serveis de seguretat del Ministeri de Defensa van detectar una carta explosiva més aquest dijous al matí, dirigida a la seva titular, Margarita Robles. Els TEDAX de la Policia Nacional es van encarregar de tots els paquets sospitosos, i van portar a terme detonacions preventives per no destruir empremtes. Almenys un dels paquets, l’enviat a l’Ambaixada d’Ucraïna, portava petites boles metàl·liques com a metralla.

Un mateix remitent

Fins al moment, segons fonts pròximes a la investigació, s’ha passat dels dubtes que presentava el primer atac, enviat a l’Ambaixada d’Ucraïna, i la solvència del presumpte terrorista, al convenciment que entre tots els paquets hi ha similituds i un mateix remitent. Entre les semblances, la principal és el mateix segell postal en tres dels casos. Tant el paquet de Madrid, com el de Saragossa i el de Torrejón –aquest últim detectat la passada matinada–, porten el mateix segell, adquirit en una mateixa compra. La traçabilitat a Correus, no obstant, és molt dificultosa, indiquen a aquest diari fonts policials. 

La segona semblança és la manca de sofisticació en els artefactes. Les cartes explosives són artesanals, amb rastres de la mateixa pólvora en tots els casos. Tampoc hi ha una seqüència en els atacs. Els paquets es van anar detectant segons el funcionament intern de cada institució, però van ser enviats el mateix dia d’aquesta mateixa setmana. Tret del sobre que tenia Sánchez com a destinatari, remès anteriorment.

Empresa armamentística

Al començament, la investigació estava sent feina de la Brigada d’Informació de Madrid. Ahir a la nit, tanmateix, es va elevar a la Comissaria General, després de la detecció de l’intent d’atemptat a l’empresa armamentista saragossana Instalaza, fabricant dels llançagranades antitancs C90 que van formar part dels primers enviaments espanyols d’ajuda militar a Ucraïna. 

El Govern ucraïnès va ordenar extremar la seguretat en totes les seves ambaixades i oficines de suport a l’exterior. Dels cinc atemptats a Espanya, el cas de la legació diplomàtica ha sigut el més lesiu (un treballador va patir ferides lleus) perquè el sobre, de paper bru i gruixut, no es va passar abans per un escàner, maniobra que sí que va impedir mals majors en el cas de Saragossa aquest dimecres a la tarda, i Torrejón entre les 3.00 i les 4.00 de la passada matinada, igual com a la Moncloa i Defensa.

Sense resultats lesius

Notícies relacionades

«Les mesures de protecció han funcionat. S’han evitat resultats lesius, menys en el cas de l’Ambaixada d’Ucraïna a Madrid», va explicar el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez. Davant el degoteig de cartes amb material pirotècnic, el Govern va decidir també elevar les mesures de seguretat als edificis de les administracions públiques i les ambaixades, informa Juan Ruiz Sierra. A la Moncloa, mentrestant, temen l’«efecte contagi» que tot això pugui provocar.

Al determinar les primeres indagacions que tots els enviaments tenen en principi un origen comú, el jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama va decidir unir tots els enviaments a la causa que va obrir dimecres, arran del sobre enviat a l’Ambaixada d’Ucraïna a Espanya.