Negociació dels comptes

PSC i comuns beneeixen l’acord del Govern per incrementar els subsidis socials

Els potencials socis per als pressupostos celebren que Aragonès aposti ara pel diàleg social amb sindicats i patronals

PSC i comuns beneeixen l’acord del Govern per incrementar els subsidis socials

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En plena efervescència de la complexa negociació dels pressupostos, el Govern s’ha marcat un punt al seu favor amb l’acord assolit amb sindicats i patronals que va avançar EL PERIÓDICO per incrementar un 8% l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) i, per tant, pujar els subsidis socials. La mesura ha sigut beneïda pel PSC i pels comuns, a més de ser considerat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector com «l’avenç social més important dels últims anys». Feia 12 anys que l’índex estava congelat. «És una qüestió de justícia», ha afirmat ensenyant les dents el president Pere Aragonès.

«Em sembla un bon acord, però falten els acords parlamentaris», ha avisat el líder del PSC, Salvador Illa, des del seu viatge institucional a París. El seu grup, ha afegit, respectarà els pactes que s’assoleixin amb els agents socials. Tota una indirecta al paper que va tenir ERC votant en contra de la reforma laboral que el Govern va tancar amb sindicats i patronal. Els comuns, que també veuen positivament l’increment, entenen el gest de l’Executiu com una «doble rectificació» en aquest sentit. El diputat David Cid recorda que fins ara el Govern s’havia «negat» a la pujada dels subsidis i havia «menyspreat» el diàleg social».

Notícies relacionades

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, també ha aprofitat per lluir una mesura clau per al seu departament quan no fa ni dos mesos de la seva presa de possessió. «Té un valor històric indiscutible i fonamental d’enorme transcendència que marcarà el caràcter indiscutiblement social dels pressupostos», ha dit en comissió parlamentària, on ha demanat als grups polítics que aprovin els comptes. Tot i això, per ara cap dels potencials socis perquè els números prosperin consideren que l’entesa serveixi per accelerar de manera definitiva el seu suport.

Malgrat celebrar la mesura, el Tercer Sector sí que ha puntualitzat que l’acord és «de mínims» perquè encara no s’arriba a una xifra que sigui «suficient per assegurar una vida digna», per la qual cosa emplaça el Govern a continuar treballant en aquest sentit i a evitar que es repeteixi una congelació com la que s’ha produït en l’última dècada.