Pressupostos de la Generalitat

Junts proposa descomptar la meitat de la inflació prevista a tots els trams de l’IRPF

Els postconvergents advoquen per actualitzar a l’alça les ajudes a l’escola concertada i reactivar el projecte del Hard Rock de Tarragona

Junts proposa descomptar la meitat de la inflació prevista a tots els trams de l’IRPF

ACN / GUILLEM GUARDIOLA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts ha acudit a la reunió d’aquest migdia amb el Govern amb els seus deures fets, és a dir, amb una proposta per a l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat, malgrat «no disposar de tota la informació», segons ha assenyalat el secretari general, Jordi Turull. El partit que fins fa menys de dos mesos controlava les regnes de la Conselleria d’Economia ha elevat un pla que es divideix en cinc eixos. Al primer, els postconvergents advoquen per descomptar (deflactar) part de la inflació prevista a tots els trams de l’IRPF. Això no suposarà, segons ha assenyalat l’exconseller Jaume Giró una disminució de la recaptació respecte a exercicis anteriors.

«La inflació a Catalunya a final d’any es preveu del 7,5% i les revisions salarials que manegen els sindicats aposten per una pujada de les nòmines del 3%. Això fa que en el millor dels casos tots els ciutadans perdin poder adquisitiu, amb l’agreujant que, per la pujada del sou, hi hagi gent que ‘salti’ de tram i se li apliqui un tipus impositiu superior», ha desgranat Giró, que ha assenyalat que la solució passa «per deflactar aquest 3,5% i, a més, incrementar els mínims personals i familiars, precisament, aquest 7,5%».

«Si no s’aplica cap deflactació, la Generalitat ingressarà», a cavall dels ciutadans, «uns 700 milions més». L’aplicació integra de la proposta fiscal de Junts suposaria que aquests 700 milions es quedessin en 430, és a dir, hi hauria més recaptació, però 270 menys que els previstos. Aquesta deflactació del 3,5% s’aplicaria linealment, és a dir, sense tenir en compte la base imposable. 

Potser per això la proposta postconvergent inclou una rebaixa de mig punt (del 10,5% al 10%) al tram autonòmic més baix, el que va de 0 a 12.450 euros.

Als cinc eixos, Junts presenta propostes que s’intueixen incompatibles amb els desitjos d’altres forces que també es troben en plenes converses amb el Govern. Per exemple, sense deixar el pla fiscal, els postconvergents proposen revisar progressivament l’impost de successions per bonificar el 99% de les adquisicions a causa de mort en familiars de primer grau. És a dir, com estava el 2011.

A l’eix del desenvolupament econòmic i societat del coneixement, Junts proposa desencallar i posar en marxa el projecte del Hard Rock de Tarragona, autèntic anatema, per exemple, per als comuns, però, no, per al PSC ni per a la mateixa ERC.

Escola concertada

Un altre dels punts de confrontació ideològics clàssics entre espais polítics és el de l’escola concertada. Junts proposa, «sense detriment de les aportacions a l’escola pública», ha assenyalat Giró, «actualitzar i incrementar un 30% els mòduls dels centres concertats per reparar tants anys d’estancament». 

Notícies relacionades

En seguretat, l’exsoci d’ERC al Govern aposta per crear una unitat específica dels Mossos d’Esquadra per «dissuadir i pal·liar les ocupacions delinqüencials».

Junts, en la línia de l’acord aconseguit pel Govern amb les patronals i els sindicats, també proposa l’actualització de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), després de 12 anys al congelador. Això, sí, l’acord assolit és del 8% d’increment, però els postconvergents proposen un 8,7%. «La Taula del Tercer Sector ha calculat que, per recuperar el terreny perdut, la pujada hauria de ser del 16%. La nostra proposta demostra que ens allunyem de la demagògia», ha dit Giró.