Sánchez manté la porta oberta a reformar la malversació tot i els recels del PSOE

  • «Esperem a la tramitació parlamentària», assenyala el president del Govern després de l’aprovació dels Pressupostos al Congrés

  • El líder socialista lliga la hipotètica modificació del Codi Penal amb un esforç per «homologar» Espanya a les «principals democràcies europees», com va fer amb la sedició

Sánchez manté la porta oberta a reformar la malversació tot i els recels del PSOE

EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Marisol Hernández

Pedro Sánchez ha sortit exultant aquest dijous del Congrés. L’aprovació dels Pressupostos, més enllà de les mesures que conté el projecte, ha posat en relleu que la majoria progressista de l’hemicicle continua estant ben consolidada. «Vull agrair a aquests 10 partits polítics, que representen 12 milions d’espanyols, per anteposar l’interès general a qualsevol altre interès», ha assenyalat el president del Govern sobre els comptes públics. Dins d’aquest clima d’entesa i mà allargadacap als socis parlamentaris, el líder socialista ha tornat a obrir la porta a la reforma del delicte de malversació que defensa ERC

En primer lloc, Sánchez ha negat que una reforma d’aquest tipus, que es podria abordar com a esmena parcial al projecte per canviar la sedició, suposi comptar amb menys armes a l’hora d’enfrontar-se a un desafiament independentista com el que va tenir lloc a Catalunya el 2017. «Hem d’extreure lliçons del que va passar llavors. La política té instruments: el diàleg i el retrobament. La Constitució compta amb l’article 155 davant qualsevol intent de violentar l’ordre constitucional. L’estat de dret continuarà tenint eines», ha assenyalat el líder socialista. 

Després, ha lligat aquesta hipotètica reforma de la malversació a un esforç per «homologar» les penes dels delictes a Espanya a les de les «principals democràcies europees», un argument que el president del Govern també va utilitzar per donar el vistiplau a la reforma de la sedició. I finalment, ha demanat calma quan li han preguntat si el grup socialista recolzaria la iniciativa dels republicans. «Esperarem a la tramitació parlamentària», ha dit. 

La insistència

En principi, seria ERC que plantejaria aquesta modificació de la malversació, que es pretén que s’apliqui només quan estigui lligada a la sedició, no a delictes de corrupció. Amb tot, fa dies que fonts de la Moncloa refreden aquesta possibilitat. Però Sánchez ha tornat a alimentar-la amb les seves paraules d’aquest dimecres. 

Aquesta és la segona vegada que Sánchez esquiva confirmar què farà el grup socialista si ERC registra una esmena per reformar la malversació, malgrat que en privat alguns ministres asseguren que aquest tema ja no és sobre la taula i fins i tot que els republicans no la registraran. En una roda de premsa a Bali (Indonèsia), després de la cimera del G-20, el president ja es va pronunciar en termes semblants, sense arribar a descartar el seu suport.

Aquestes noves manifestacions són encara més cridaneres perquè en els últims dies ERC ha mostrat els seus dubtes sobre l’encaix legal d’aquest canvi. Els republicans no volen que contribueixi a rebaixar les penes de polítics implicats en casos de corrupció com el dels ero, ‘Gürtel’ i ‘Nóos’. La dificultat de fer aquesta separació, entre la malversació per un tipus de delictes o per d’altres, és el que en posava en solfa la viabilitat, tot i que fonts del partit republicà asseguraven que continuarien lluitant per aquest assumpte fins al final.

Notícies relacionades

Una vegada que el Congrés aprovi aquest dijous la tramitació de la iniciativa per reformar el Codi Penal i substituir la sedició per un nou delicte de desordres públics agreujats, la setmana que ve s’obrirà un termini d’esmenes i serà quan ERC confirmarà les seves intencions.

Com passa amb la sedició, l’incentiu d’una rebaixa de penes en la malversació, afectaria directament el president d’ERC, Oriol Junqueras, que veuria reduït el termini d’inhabilitació i es podria presentar en poc temps a unes eleccions. A més, ajudaria que molts alts càrrecs de la Generalitat processats per l’1-O, que van desviar diners per als actes destinats a la celebració de l’1-O, amb causes obertes als jutjats 1 i 13 de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, no trepitgin la presó.