Codi Penal

El Govern s’obre ara a reformar el delicte de malversació com demana ERC

El PSOE, Unides Podem i Esquerra apunten que s’han de rebaixar les penes en els casos en els quals no hi ha enriquiment personal

  • Aragonès advoca per reformar el delicte de malversació

  • El PSC s’obre a reformar el delicte de malversació

El Govern s’obre ara a reformar el delicte de malversació com demana ERC
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La proposició de llei orgànica que reformarà el Codi Penal per derogar el delicte de sedició i substituir-lo per un de desordres públics agreujats podrà incloure també una modificació del delicte de malversació, pel qual també es va condemnar els principals líders del procés. El Govern de coalició ha assegurat que estudiarà «en profunditat» les possibles esmenes que introdueixi ERC a aquesta iniciativa que van registrar PSOE i Unides Podem a finals de la setmana passada. Els republicans catalans, així com els morats, volen que el Codi Penal diferenciï entre qui va malversar diners públics per enriquir-se personalment de qui ho va destinar a altres causes. De fet, el mateix president republicà, Oriol Junqueras, en una entrevista a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA va condicionar el suport d’Esquerra als Pressupostos precisament, a la modificació d’aquest delicte.

«Com passa amb qualsevol esmena, el que es farà serà estudiar-la en profunditat», ha assegurat aquest dilluns el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Això sí, ha negat que ja s’estigui negociant amb ERC, per la qual cosa no s’ha volgut pronunciar sobre la proposta concreta que es podria incloure en la reforma del Codi Penal. No obstant, això no vol dir que recolzin la proposta. La ministra d’Educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha assegurat que la promesa de Sánchez era reformar la sedició i no una altra: «Teníem un compromís de legislatura, que era canviar delicte de sedició i homologar-lo amb els Codis Penals de les democràcies europees més consolidades, l’hem traslladat a través d’una proposició de Llei». Tot i així, Alegría va insistir en la idea que estudiaran qualsevol esmena que facin els grups parlamentaris.

Unides Podem sí que ha revelat quines són les seves intencions. El portaveu d’Unides Podem, Jaume Asens, ha explicat que estan estudiant si presentar una esmena per modificar el canvi que va realitzar el PP en el Codi Penal el 2015 i rebaixar les penes de presó quan el delicte de malversació no comporti un enriquiment personal. Els socialistes no veuen amb mals ulls aquesta reforma. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat que l’actual legislació és «molt desigual»: «Evidentment no és el mateix el corrupte que s’emporta els diners a la seva butxaca que aquell que no s’emporta els diners a la seva butxaca». Un argument idèntic ha defensat la responsable d’Hisenda, María Jesús Montero.

Mantenir la sedició

En el PP consideren que Sánchez acabarà reformant la malversació per, de retruc, beneficiar també l’expresident de la Junta d’Andalusia i del PSOE José Antonio Griñán. La modificació també afectaria condemnats i imputats per corrupció del PP i altres partits. No obstant, fonts de l’equip d’Alberto Núñez Feijóo remarquen que ells rebutgen qualsevol canvi en la tipificació de la malversació. «Sánchez farà les dues reformes alhora, sedició i malversació. Ho faran el més ràpid possible per minimitzar l’impacte social i que es pugui oblidar abans de les eleccions», apunten aquestes fonts.

Així, la pressió republicana iniciada ja pel mateix Junqueras va trobar fil de continuïtat en el president Pere Aragonès. El cap de l’Executiu ha defensat aquest dilluns que el següent pas en la negociació amb el Govern és reformar el delicte de malversació durant la tramitació parlamentària de la modificació del Codi Penal que deroga la sedició. I és que la intenció dels republicans és aconseguir una sèrie de reformes legislatives que, sumades, «s'assemblin» el màxim possible als efectes d’una amnistia.

«Hem estat batallant durant molt temps perquè s’eliminés la sedició. Ara toca obrir aquesta altra batalla en l’àmbit de la utilització perversa de la malversació», ha etzibat el president en una entrevista a RAC-1. Es tracta, segons els republicans, de revertir la modificació que va liderar el PP i que va provocar que allò que no va ser «delicte en el 9-N ho fos en l’1-O». La negociació es farà «amb rapidesa» a través de les esmenes.

Entre els aspectes que ERC troba nocius, en un pla fins i tot democràtic, hi ha, com va destacar Junqueras en l’entrevista a aquest diari, la malversació «de pensament», és a dir, planejar utilitzar fons públics per a la consulta o referèndum, tot i que finalment no es trobés a faltar ni un sol euro.

Notícies relacionades

Per als republicans, l’agenda judicial tenia dos grans obstacles. Un d’objectiu, el de les lleis, i un altre de subjectiu, la interpretació que en fan els jutges. Aragonès ha reconegut que no s’elimina del tot aquest marge d’interpretació dels jutges perquè això només s’aconseguiria amb una amnistia, però ha remarcat que han aconseguit eliminar la sedició i que en una negociació no es poden aconseguir els teus objectius completament: «No és el Codi Penal d’ERC», va sentenciar.

Junts, per la seva banda, ha detallat que presentarà esmenes a la reforma del Codi Penal amb un text alternatiu «que només contempli la derogació» del delicte de sedició i aclareixi els efectes que tindria de manera retroactiva. El portaveu de la força, Josep Rius, ha advertit que, en cas que en la proposta de PSOE i Podem no hi hagi canvis, «difícilment» podran recolzar la reforma del Codi Penal perquè, segons el seu parer, no preveu la desaparició de la sedició a l’anar acompanyat d’un nou delicte, el de desordres públics agreujats.

Temes:

Govern