Acord amb el Govern

ERC i Junts exhibeixen la seva distància per la derogació de la sedició

Els republicans avisen que seria «incomprensible» que l’independentisme no donés suport a l’eliminació del delicte, mentre que els postconvergents critiquen que l’«‘a por ellos’» s’incorpori» al Codi Penal

ERC i Junts exhibeixen la seva distància per la derogació de la sedició

GEMMA SÁNCHEZ / ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La derogació de la sedició pactada entre el Govern i ERC se suma a la llista de retrets entre els partits independentistes. Però els d’Oriol Junqueras estan disposats a defensar l’acord amb una ofensiva per intentar posar en contradicció Junts i la CUP, que s’han manifestat en contra de la reforma del Codi Penal plantejada. Lluny de sentir-se interpel·lats, els postconvergents també han posat ja en marxa la seva pròpia campanya per justificar el vot en contra de la proposició que ara inicia un procés d’esmenes al Congrés dels Diputats, un posicionament alineat amb el de l’ANC, que ha convocat unamanifestació en contra de la reforma el pròxim 6 de desembre, Dia de la Constitució.

La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha advertit en un acte del partit aquest diumenge que seria «incomprensible» que tot l’independentisme no recolzés una proposta que suposa que s’elimini el delicte pel qual van ser condemnats els líders del procés. En la mateixa línia que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que en una entrevista a l’‘Ara’ ha titllat d’«absurd» que hi hagi qui es plantegi votar-hi en contra, la dirigent republicana ha emplaçat a considerar-ho una «gran victòria» perquè així ho estava reclamant «tothom», des de partits fins a organitzacions internacionals i moviments socials.

Poc efecte té, per ara, aquesta petició sobre Junts, i és que el seu secretari general, Jordi Turull, ha replicat que la reforma, amb la incorporació del delicte de desordres públics agreujats, suposa que l’«a por ellos» està a punt d’entrar oficialment al Codi Penal». Amb aquest missatge a Twitter, ja ha començat a impulsar el lema ‘Diguem no’. Turull ja va dir textualment divendres que aquesta iniciativa és un vestit a mida per dir que l’1-O va ser delicte i que, en tot cas, permetria parlar «de rebaixar la gravetat de la desjudicilització, però no de desjudicialització».

La visió entre els dos principals partits independentistes és, doncs, antagònica. Ara bé, ERC no està disposada a virar la seva estratègia. Vilalta ha tret pit que la caiguda de la sedició com a delicte és fruit de la taula de diàleg, que ha definit com la «via guanyadora». La dirigent ha reivindicat que el seu partit «ha aconseguit el que semblava impossible». Això no vol dir, ha afegit, que a Catalunya hi hagi «normalitat» i ha insistit que no n’hi haurà fins que es pugui celebrar un referèndum sobre la independència «amb garanties» i hi hagi una amnistia per a tots els encausats del procés.

Notícies relacionades

La reforma del Codi Penal anunciada per Pedro Sánchez dijous a la nit ha marcat la presentació del programa marc per a les pròximes municipals que els republicans han celebrat aquest diumenge a Vilafranca del Penedès, des d’on han carregat contra les propostes «sociovergents». ERC no perd ocasió per burxar en el fet que postconvergents i el PSC s’han «repartit el poder durant gairebé 40 anys per continuar controlant el país».

Si Vilalta ha tirat la cavalleria sobre els socialistes pel «caos» en la gestió de Rodalies, a Junts li ha recriminat que hagi «abandonat les seves responsabilitats» en ple context de crisi «per càlculs partidistes i divisions internes» i a la CUP li ha retret que «tot el dia es queixin des de la comoditat de les xarxes socials i de no assumir responsabilitats». En contraposició, ha reivindicat el seu partit com el del «compromís, la perseverança i el treball». La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha reblat aquesta tesi defensant que els republicans són els que «no tenen por de fer passos cap endavant i portar el timó».