Dia de la Constitució

L’ANC convoca una manifestació contra la reforma del delicte de sedició

L’entitat independentista reitera que la modificació del Codi Penal busca «castigar la mobilització independentista» i «penalitzar més còmodament els fets com els de l’1-O»

L’ANC convoca una manifestació contra la reforma del delicte de sedició

ATLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Continuen succeint-se les reaccions a l’anunci de la derogació del delicte de sedició per part del Govern espanyol amb una aliança amb ERC. Tot i que la modificació del Codi Penal rebaixa les penes de presó d’entre 10 i 15 anys a entre tres i cinc sota el tipus penal de desordres públics agreujats, Òmnium i l’ANC no estan d'acord amb el pacte de la coalició. Aquest divendres van considerar que aquesta nova tipificació posa en perill el dret a protesta. L’Assemblea no només va demanar explícitament a tots els partits que s’«oposin i combatin» la reforma, sinó que aquest dissabte ha convocat una manifestació per al 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola.

L’entitat que presideix Dolors Feliu va denunciar ahir que la reforma és un «nou aval que facilita la repressió contra accions democràtiques» com l’1-O i les mobilitzacions independentistes dels últims anys. L’ANC ha reiterat avui que la reforma legal té «un doble objectiu no dissimulat». D’una banda, afirma que busca «castigar la mobilització independentista als carrers». De l’altra, «penalitzar més còmodament els fets com els de l’1-O».

Per aquests motius, l’entitat sortirà al carrer el 6 de desembre. La protesta començarà a les 12 hores, però el lloc encara no ha transcendit. Sí que ha comunicat que la manifestació acabarà davant el Palau de la Generalitat. «No podem deixar que aquest projecte tiri cap endavant i menys encara amb els vots dels nostres representants polítics», diu l’ANC en un comunicat.

Peròs a la rebaixes de penes

Notícies relacionades

El PSOE i Podem van presentar aquest divendres al Congrés una reforma que rebaixa de 15 a cinc anys la pena màxima de presó del delicte de sedició, que desapareix i passa a denominar-se desordres públics agreujats, amb un màxim de vuit anys d’inhabilitació.

L’entitat independentista defensa que «si bé és cert que aquesta reforma de la sedició pot rebaixar les penes de presó a uns pocs, no ho és menys que també facilita i comporta l’aplicació del Codi Penal i penes de presó a milers d’activistes que exerceixin el dret de manifestació».