Valoració de la titular d’Acció Exterior

El Govern català es felicita per l’informe Pegasus crític amb el Govern central

«En una democràcia no s’espia l’adversari polític», afirma el president Aragonès

El Govern català es felicita per l’informe Pegasus crític amb el Govern central

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, s’ha felicitat per l’esborrany inicial de l’informe d’una comissió del Parlament Europeu, divulgat aquest dimarts, que constata que el Govern espanyol va ser «probablement» el primer client a la Unió Europea del programa d’espionatge Pegasus, comercialitzat per l’empresa israeliana NSO Group. El document és molt crític amb la falta d’informació de les autoritats espanyoles sobre aquest espionatge i remarca que han sigut 65 els independentistes espiats. El president Pere Aragonès, en un tuit, ha afirmat: «En una democràcia no s’espia l’adversari polític. Cal arribar al fons de la qüestió per justícia i dignitat política».

Notícies relacionades

En relació amb aquesta afirmació d’Aragonès, el Govern català ha recordat que la querella del president per aquest cas d’espionatge, que va entrar al jutjat 29 de Barcelona, s’ha traspassat a l’Audiència Nacional, segons ha anunciat la portaveu Patricia Plaja. El jutjat parla de penes possibles de fins a nou anys. «Esperem que s’arribi al fons de l’assumpte sigui quin sigui el tribunal que l’examini», ha afegit. El Govern català actuarà com a acusació particular en aquest cas.

«No és un cas tancat»

Per la seva banda, Serret ha rebut el contingut de l’esborrany de l’informe sobre Pegasus amb «molta satisfacció». «No és un cas tancat; és un cas greu de vulneració i d’atemptat contra drets fonamentals i polítics, i és positiu veure en aquest esborrany d’informe que tampoc és una qüestió tancada per les institucions europees. Ho vam veure tant en la reunió amb el comissari europeu de Justícia com en la conversa que he tingut amb la diputada alemanya que forma part del comitè». La consellera ha reiterat la denúncia de «poca diligència» de les autoritats espanyoles a l’hora d’aportar informació a les institucions europees.