Conducta polèmica

Cas Francesc de Dalmases, en parlen cinc afectades més: «Vaig patir humiliacions i intimidació»

Nous testimonis asseguren que han patit mòbing, «abús de poder» o insistència indesitjada per part del diputat de Junts

Cas Francesc de Dalmases, en parlen cinc afectades més: «Vaig patir humiliacions i intimidació»

QUIQUE GARCÍA / EFE

7
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Hi ha qui dins de Junts considera que la figura de Francesc de Dalmases és «insostenible dins i fora del partit». Va ser obligat a dimitir com a vicepresident de la formació, però encara conserva el seu escó al Parlament i, avui, la comissió de l’estatut del diputat avaluarà si ha de ser sancionat per incomplir el codi de conducta de la Cambra. I és que després que es conegués (i s’acredités per diversos informes) que el principal escuder de Laura Borràs va intimidar una periodista del ‘FAQS’ de TV-3, altres persones han alçat la veu assegurant haver sigut també damnificades per la seva conducta. L’episodi a la televisió pública catalana va ser el detonant perquè tres periodistes més denunciessin al juliol la seva manera de procedir, però també perquè dues diputades del seu propi partit, JxCat, revelessin en la reunió de l’executiva de la setmana passada que havien patit pressions i vexacions per part de Dalmases.

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha pogut parlar amb cinc persones més –algunes d’elles han mantingut amb el polític postconvergent una relació de tipus professional i personal, però d’altres no– que asseguren haver patit «assetjament laboral», «abús de poder», «maltractament psicològic» o una insistència indesitjada de Dalmases per citar-se amb elles. Totes elles demanen anonimitzar la seva identitat, però algunes parlen en primera persona per explicar el que han viscut amb la veu distorsionada.  

La «connivència» de Borràs

«És arrogant i prepotent. Intenta primer lloar-te i, si no penses com ell o actues a la seva manera, comença a desprestigiar-te en públic i en privat. Em va tractar vexatòriament. Vaig patir mòbing, humiliacions i intimidació». Així defineix una extreballadora com la va tractar Dalmases durant l’etapa en què Borràs era consellera de Cultura, funció que va ostentar entre el juny del 2018 i el març del 2019. Malgrat que el diputat de Junts no va tenir mai cap càrrec al Departament, l’afectada relata que «interferia en el dia a dia» pel seu «afany de poder», cosa que provocava maldecaps respecte al protocol quan acudia a actes o viatges oficials acompanyant la consellera. Per a tot això va comptar amb la «connivència» de Borràs. «Em ridiculitzava. Referint-se a mi, li deia a la titular de Cultura: «¿Aquesta subordinada teva què m’està dient?», explica.

«Si no penses com ell o actues a la seva manera, comença a desprestigiar-te en públic i en privat»

Al final, van acabar fent fora la treballadora. Però, abans, van intentar que fos ella la que marxés. «Em van oferir que agafés una baixa llarga, que tornés i digués que no podia continuar. M’hi vaig negar», afirma. Va necessitar teràpia psicològica per gestionar la situació i, malgrat que en aquests gairebé quatre anys va apostar pel silenci, que sortís a la llum l’incident de Dalmases amb la periodista del ‘FAQS’ li «va despertar tot el viscut». Si parla ara, assegura, és perquè no vol que ningú més pateixi una situació similar. «És igual de greu que ell actuï així com que tingui qui l’hi consenti», conclou.

Un «patró» de comportament

Un altre testimoni assegura que va tenir una relació sentimental amb Dalmases i que la va tractar com «un drap brut». Va contactar amb ella a través de les xarxes socials i després va exercir «abús de poder i maltractament psicològic», com explica en l’àudio publicat per aquest diari. En el seu cas, el primer contacte es va produir en ple auge del procés, quan ell encara no era diputat i ella passava una mala època personal, i es va allargar durant mesos. Tot va començar amb l’oferiment d’escriure articles a la revista que dirigia i la petició de citar-se. La relació es va anar estrenyent a cop d’intercanvi d’informació de tipus professional.

«Em va tractar com un drap brut. Tot era estar a la seva mercè»

«Però un dia, de sobte, em va dir que estava enamorat de mi. En aquell moment jo passava un mal moment personal i laboral i vaig decidir valorar la possibilitat de conèixer-lo. Més tard ens vam enrotllar i va començar el que semblava una relació estable, amb intercanvi de missatges romàntics diaris i confidències personals sobre els seus fills i la seva vida. A partir de llavors, jo encara no ho sabia, tot seria estar a la seva mercè», afirma.

Quedaven quan ell volia i, de sobte, «començaven les evasives» i el discurs que ell té una família o que «podria ser el seu pare» –es portaven gairebé 20 anys–, com acrediten els missatges privats que rebia. Quan ella intentava fer-se a la idea que era tema tancat, ell reapareixia. «M’elogiava per algun article o reflexió, em tornava a atrapar, però només quedàvem quan ell volia. Donava per acabada la història, però després tornava a aprofitar qualsevol context per escriure’m», relata.

«M’elogiava per algun article o reflexió, em tornava a atrapar, però només quedàvem quan ell volia

La relació es va interrompre i es va reprendre una segona vegada, quan ell era ja diputat del Parlament, aprofitant que ella havia fet una crítica pública a Junts per Twitter. Al final, assegura, va acabar descobrint que tenia un «patró» de comportament perquè va conèixer dues dones més a qui «els havia fet el mateix» i dues més amb les quals ho va intentar «aprofitant el seu estatus de diputat». «Tu saps el que fas a les dones, no vull saber res més de tu. Necessito respirar d’una vegada», li va acabar dient una de les últimes vegades en què ell va tornar a contactar amb ella per consultar-li la seva opinió.

La influència del càrrec

Aquest «patró» és també el que assenyala un tercer testimoni que explica com va viure una situació similar. «No ens coneixíem personalment, però va contactar amb mi per les xarxes socials. Vam quedar, hi va haver un component sentimental i, després, es va interrompre la relació», afirma. Va reaparèixer al cap de mesos, quan ja era parlamentari, i compartia amb ella informacions de tipus polític en senyal de confiança i li demanava que es veiessin. «Insistia a quedar, però després no es presentava o trigava mesos a posar una data mentre continuava insistint. Un dia va venir a casa meva, es va insinuar i després se’n va anar», afirma. Defineix el comportament de Dalmases com a «abús de poder» en què utilitza el seu càrrec per tenir ascendència i influeix sobre les dones en qui està interessat.

Dues afectades més descriuen com el dirigent contactava amb elles amb freqüència per les xarxes socials per intentar quedar amb elles, a la qual cosa no van accedir. «Va començar parlant-me de la meva feina, va intentar convidar-me a un cafè, a sopar, al teatre... Anava fent monòlegs, perquè quan em feia propostes jo no responia. Només contestava quan eren comentaris de l’àmbit professional», explica una d’elles. Tot i així, durant dos anys, i de manera recurrent, ell li enviava fotos de la seva vida privada o li explicava assumptes personals. «No m’ignoris», li deia ell davant la falta de ‘feedback’.

«Va intentar convidar-me a un cafè, a sopar, al teatre... Anava fent monòlegs, jo no li responia»

Una víctima com a «excusa»

Notícies relacionades

L’altra afectada va rebre també múltiples missatges privats per Twitter primer i, després, per Signal i Instagram. De fet, Dalmases va acabar aconseguint el seu telèfon suposadament per una consulta de tipus professional. Ella és advocada i ell li demanava assessorament «utilitzant una víctima de violència de gènere com a excusa». Però Dalmases va aprofitar l’ocasió per insistir «per terra, mar i aire» que quedessin. Mai va passar. Ella li demanava «silenci», li va explicitar en diverses ocasions que preferia que no continuessin parlant ni que li enviés missatges de cap tipus. Però ell trobava sempre una excusa per tornar-li a escriure i ignorar la petició de l’afectada.

«Li vaig tornar a dir que no i va acabar perseguint-me per tot el plató».

Més enllà d’aquests cinc testimonis, un altre episodi, en aquest cas puntual, d’insistència indesitjada explica que va viure una exdiputada que va coincidir amb ell al Parlament en la passada legislatura. Estaven en un plató de televisió després d’un debat electoral i ell es va acostar per proposar-li quedar per fer un cafè. «No el coneixia de res, li vaig dir que no. Però va insistir. Li vaig tornar a dir que no i va acabar perseguint-me per tot el plató. Va ser una situació molt desagradable», conclou. Contactat per aquest diari, Francesc de Dalmases ha respost que en aquests moments està de baixa per motius de salut, però que estarà a disposició per respondre quan tingui l’autorització mèdica per fer-ho.