En resposta a Metsola

La JEC convida Carles Puigdemont a recollir la seva acta a Madrid per ser eurodiputat

L’òrgan electoral respon a la petició del Parlament Europeu que no té la credencial perquè no va prometre o va jurar la Constitució com requereix el procediment

La JEC convida Carles Puigdemont a recollir la seva acta a Madrid per ser eurodiputat

ACN

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Junta Electoral Central (JEC) ha convidat l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a acudir al Congrés dels Diputats a prometre o jurar la Constitució per poder rebre la seva acta com a eurodiputat, cosa que no va fer després de ser elegit el 2019 per haver-se’n anat a Brussel·les després de la convulsa tardor del 2017. Després de reunir-se aquest dijous, aquest òrgan ha respost així a una petició de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, sobre si l’excap del Govern i tres eurodiputats més de Junts formen part de la llista de 59 càrrecs que van ser proclamats electes.

L’òrgan manté així la doctrina que ja va marcar el juliol del 2019, quan va ratificar que Puigdemont havia sigut elegit en els comicis europeus, però que al no acudir a acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central a Madrid no va adquirir «la condició de diputat al Parlament Europeu ni, per tant, cap de les prerrogatives que li poguessin correspondre, tot això fins que presti jurament o promesa d’acatament a la Constitució espanyola».

Notícies relacionades

En la mateixa situació que Puidgemont hi ha els eurodiputats de Junts Toni Comín, que va sortir elegit en les eleccions de maig del 2019, i Clara Ponsatí, que va ser proclamada el gener del 2020 després del reajustament d’escons que es va produir amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Tots dos, per estar escapats de la Justícia, no van acudir a acatar la Constitució davant la Junta Central Electoral. Tot i que no tenia assumptes pendents amb la Justícia, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé, que va substituir Oriol Junqueras després que aquest fos inhabilitat en la sentència del procés, tampoc va prometre o jurar la Carta Magna.

Malgrat que cap dels quatre polítics han sigut ratificat per la JEC, de moment acudeixen al seu escó de manera normal i exerceixen totes les funcions de tal càrrec, ja que l’expresident del Parlament Europeu David Sassoli, fent ús de les seves facultats, va decidir permetre’ls acudir a la Cambra arran d’un informe jurídic derivat de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que va permetre a l’exvicepresident català Oriol Junqueras tornar-li la immunitat parlamentària de manera provisional.