En l’època de CiU

El jutge reactiva la investigació per la desviació de fons de la Diputació de Barcelona

  • La reobertura de tres causes es produeixen arran d’un informe de la Guàrdia Civil que constaten pagaments sospitosos i augment de patrimoni d’un ex alt càrrec de l’entitat provincial i que ara és a la Generalitat

whatsapp-image-2018-05-24-at-090544-1

whatsapp-image-2018-05-24-at-090544-1

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre ha reactivat la investigació per la presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona, en l’època de CiU, cap a determinades entitats, entre elles algunes de l’òrbita nacionalista, a través de subvencions de cooperació internacional. El magistrat ha reobert tres causes arran d’un informe de la Guàrdia Civil que constata pagaments sospitosos i un augment de patrimoni de Jordi Castells Masanés, que va ocupar el càrrec de director de Relacions Internacionals en aquesta institució i en l’actualitat és subdirector general de Cooperació Local.

El togat ha decidit tornar a investigar les subvencions de la Diputació de Barcelona que van rebre les entitats Grup IGFA, Voltia i la Fundació Ortega i Gasset, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts judicials. La reobertura d’aquestes peces ha provocat que la defensa dels presumptes implicats en cada una d’aquestes trames presenti recursos en contra. Aquestes tres diligències judicials se sumen a la de l’entitat Catmon, administrada per Víctor Terradellas, exresponsable de relacions internacionals de l’extinta CDC i que va actuar d’enllaç entre dirigents independentistes i la trama russa del procés.

L’acord del jutge es deu al fet que la Guàrdia Civil ha descobert pagaments sospitosos a Castells Masanés per part d’aquestes mateixes entitats o d’altres del seu entorn mentre estaven rebent subvencions de la Diputació de Barcelona. Un recent informe presentat al jutjat per l’institut armat assenyala que aquest ex alt càrrec de la Diputació de Barcelona va rebre quantitats econòmiques que han percebut ajudes públiques o han tingut «relacions mercantils» amb aquesta institució.

Els indicis

Els investigadors han localitzat pagaments per 10.696 euros a Castells per part de la societat Planning Sestrategies. En dos d’aquests desemborsaments per un import de 3.598 euros es va fer constar «devolució pagament erroni» Batchelli Aulinas, que els agents identifiquen com Jordi Batchelli, que va participar en un expedient de subvenció al Grup IGFA, al qual es va adjudicar un contracte menor de 21.719 euros, i que va ser regidor d’ERC a Camprodon (Ripollès). Els investigadors han trobat també en un altre compte de Castells ingressos que provenien de l’administrador de l’empresa Planificació Sestrategies, així com pagaments d’aquesta companyia a través de la mercantil Pirinalia Local Development, vinculada a l’ex alt càrrec de la Diputació, o directament a ell.

Notícies relacionades

També s’han localitzat entrades de diners en els comptes de Castells procedents de l’entitat Fundació Bellota i Alcitrón, una altra entitat que va obtenir una subvenció i a la sol·licitud del qual suposadament hi havia «múltiples deficiències». Hi ha altres pagaments sospitosos en els comptes de la mercantil Pirenalia, vinculada a Castells. I tot i que no són quantitats voluminoses, Castells va percebre 2.174 euros provinents d’una altra entitat beneficiària d’una subvenció, la Fundació Ortega i Gasset, i 200 euros desemborsats pel familiar d’un gestor de Voltia Solutions, que va obtenir dos contractes menors de la Diputació.

Els agents posen en relleu que en els comptes de Castells s’han localitzat un total de 66 ingressos en efectiu per import de 71.490 euros, dels quals 40.560 van ser efectuats durant el temps que va exercir les seves funcions a la Diputació i «sense que hagi resultat possible determinar-ne» el seu origen. La parella d’aquest ex alt càrrec de l’entitat provincial també va tenir entre el 2013 i el 2014 un total de 28 ingressos en efectiu per import de 21.590 euros. L’informe destaca, així mateix, que en el període 2012 i 2021 el patrimoni de Castells es va incrementar en 150.663 euros. El gruix d’aquest import, índex, es va produir, precisament, en els anys en què va ostentar el càrrec de director de Relacions Internacionals. Entre el 2012 i el 2015, l’increment de patrimoni va ser de 127.786 euros, és a dir, el 84,82% del total obtingut.