Debat sobre el Codi Penal

El PSC desvincula els contactes amb Carles Puigdemont de la reforma de la sedició

El partit de Salvador Illa demana a Pere Aragonès ser el primer en la ronda de contactes per abordar els Pressupostos

El PSC desvincula els contactes amb Carles Puigdemont de la reforma de la sedició

SARA ESCALERA / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC ha defensat aquest dilluns que si s’han produït contactes entre el PSOE i l’expresident Carles Puigdemont han sigut al marge de la reforma de la sedició que en aquests moments està negociant el Govern de Pedro Sánchez amb ERC. L’exlíder de Junts ha defensat aquest cap de setmana que emissaris socialistes l’han arribat a visitar en diverses ocasions a Waterloo (Bèlgica) per oferir-li «expectatives d’un bon tracte, via reforma del Codi Penal, i un indult» si compareixia abans davant el Tribunal Suprem, un plantejament que el dirigent ha rebutjat perquè no és partidari de «solucions personals».

«L’actualització del Codi Penal mai s’ha plantejat en benefici de ningú, sinó per ajustar-lo als estàndards europeus», ha defensat la portaveu del PSC, Elia Tortolero, que ha pronosticat que amb la reforma de la sedició passarà el mateix que amb els indults, que hi haurà una «acceptació» general per part de la ciutadania perquè contribueixen a «girar full i mirar cap endavant». Quan li han preguntat per aquestes suposades visites de persones del PSOE a Puigdemont, ha respost que aquests contactes s’emmarquen, en tot cas, «al marge» del canvi que pretenen impulsar en el Codi Penal i que forma part d’un compromís personal de Sánchez.

Malgrat que el PP està en aquests moments pressionant el president del Govern central amb la suspensió de l’acord per renovar la cúpula judicial si no renuncia a negociar la reforma de la sedició amb els independentistes, els socialistes catalans van defensar divendres que l’actualització penal ha d’impulsar-se «passi el que passi», tot i que la desvinculen insistentment de la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Notícies relacionades

Aquest mateix divendres, el líder del partit, Salvador Illa, es va reunir amb Pere Aragonès al Palau de la Generalitat, una interlocució que es va allargar durant una hora i mitja i de la qual va transcendir que el president de la Generalitat posarà en marxa aquesta setmana una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per explicar el marc pressupostari. Aquest dilluns, el PSC ha reclamat ser els primers de l’agenda perquè són el primer partit del Parlament i Illa és el cap de l’oposició. «Som el primer grup, ens agradaria que se seguís aquest ordre», ha admès Tortolero, que no ha revelat si Aragonès els va deixar clar si hi compta o no per impulsar els comptes en cas que no fructifiqui una suma de segell sobiranista.

Traient ferro a l’assumpte, la portaveu del partit ha deixat caure que el fet que es reuneixin amb el president no suposa per si mateix «res extraordinari» perquè tots els grups formaran part d’aquesta primera presa de contacte. La intenció dels socialistes, de moment, és insistir en la mà allargada per abordar una negociació «clàssica», és a dir, cenyida a qüestions estrictament econòmiques i sense contemplar un escenari de col·laboració en cas que la Generalitat prorrogui els Pressupostos i opti per la via d’anar aprovant una bateria de modificacions.