Negociació amb ERC

El PSC defensa que no es pari la reforma de la sedició malgrat la pressió del PP

El partit de Salvador Illa afirma que s’ha de fer «passi el que passi» i acusa els populars de posar «excuses» per no renovar la cúpula judicial

El PSC defensa que no es pari la reforma de la sedició malgrat la pressió del PP

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La reforma de la sedició ha de fer-se «passi el que passi», tot i que el PP hagi trencat les negociacions per renovar la cúpula del poder judicial. Aquesta ha sigut la resposta del PSC després que el partit d’Albert Núñez Feijóo hagi emplaçat el Govern a escollir entre el canvi del codi penal que treballa amb ERC o l’acord pel Consell General del Poder Judicial. «Estem convençuts que cal actualitzar el delicte i adaptar-lo als estàndards europeus i no canviarem la nostra posició. Continuarem insistint-hi», ha assegurat la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero.

Segons el partit de Salvador Illa, els populars no han resistit a les «pressions» de l’extrema dreta i han buscat una «excusa» per no complir un pacte amb el president Pedro Sánchez que estava pràcticament tancat. Malgrat això, Romero ha afirmat que cal continuar negociant perquè la reforma de la sedició, que ERC posa com a condició per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat, estigui «més a prop cada dia» i no més lluny. Això sí, ha demanat els republicans que «no barregin coses» com ha fet Feijóo.

En la línia del que ha repetit aquesta setmana el PSOE, els socialistes catalans han tornat a remarcar que el canvi del codi penal no depèn del Govern, sinó dels grups al Congrés i que per aquest motiu no aterrarà a l’hemicicle fins que hi hagi prou majoria. Precisament aquest divendres, Illa es reuneix amb el president Pere Aragonès per abordar la nova situació política a Catalunya provocada per la sortida de Junts del Govern. El cap de l’oposició té previst arribar al Palau de la Generalitat amb el seu oferiment per aprovar els Pressupostos sota el braç.

Notícies relacionades

Els socialistes catalans admeten que acudeixen a la trobada amb poques expectatives per la col·lecció de rebutjos d’ERC al seu suport i perquè entenen que l’Executiu «no té pressa» per impulsar els Comptes del 2023. En tot cas, han advertit que ells no ajudaran que prosperin de manera «gratuïta» si Aragonès no accedeix a negociar. De fet, aquesta és la principal qüestió que aspira a aclarir Illa: si el seu grup entrarà o no en l’aritmètica del president, que fins ara ha dit que prioritzarà els partits que defensin l’amnistia i l’autodeterminació i que ja ha deixat caure l’escenari de la pròrroga en cas de no aconseguir la suma desitjada.

«Escoltarem, i amb voluntat constructiva», ha recalcat Romero, que ha detallat que per ara no posen cap altra condició que ser acceptats en la negociació, més enllà de considerar que cal obrir línies d’ajuda perquè empreses i famílies puguin fer front a la inflació i a la crisi energètica. Fa dues setmanes, el PSC va plantejar un pla de xoc de 848 milions per a aquest fi. I aquest divendres han proposat invertir 100 milions en la construcció de vivenda social de lloguer per a joves i 40 milions més per adquirir vivendes mitjançant tempteig i retracte. Contenir el preu dels lloguers, com reclama ERC per recolzar els Comptes de Sánchez no soluciona, segons el PSC, una dècada de «poca construcció» de pisos socials.