NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Renovació del CGPJ: ¿existeix un ‘deep’ PP?

Renovació del CGPJ: ¿existeix un ‘deep’ PP?

Efe

1
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

Quan la política no aconsegueix explicar l’inexplicable apareixen les teories conspiradores. El concepte de ‘deep state’ serveix a molts analistes per explicar els moviments dels alts funcionaris dels estats per salvaguardar els seus interessos per sobre de les conjuntures i les misèries partidistes. Possiblement, aquesta teoria té alguna cosa de veritat. Però en cap cas, el que anomenen ‘deep state’ pot ser una cosa organitzada perquè seria objecte de demanda judicial immediata per conspiració per a la sedició. Tot i que és evident que, de manera individual, certs funcionaris es mouen quan ensumen el perill.

Notícies relacionades

Avui el més fàcil és dir que aquest estat profund o fins i tot un ‘deep PP’ li ha fet el llit a Alberto Núñez Feijóo i li ha impedit pactar amb Pedro Sánchez la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com a pas previ per renovar el Tribunal Constitucional (TC). Certament, a l’epidermis, de dimarts a dijous Feijóo ha canviat de criteri per un tema, la reforma del delicte de sedició, que havia dit que no interferia en la negociació sobre el govern dels jutges. Però no sabem què ha passat en el subsol. ¿El PP va posar sobre la taula algun candidat que el PSOE no va voler acceptar? ¿Es va equivocar la ministra Montero dijous al matí a l’anunciar a la tribuna del Congrés que el Govern presentaria una reforma d’aquest delicte per homologar-lo a la UE? O, certament, el tou Feijóo va cedir a les portades dels diaris i els informatius ultres que li van augurar les set plagues d’Occident si pactava en aquest context.

Sigui com sigui, algunes certeses existeixen. El PP manté una influència en el poder judicial que no es correspon a la seva representativitat actual. El PSOE sempre pacta la renovació dels òrgans constitucionals quan és a l’oposició mentre que el PP allarga els terminis fins a tornar a tenir majoria. El sector conservador dels jutges vol seguir tutelant les lleis que s’aproven, ja sigui de manera directa al Parlament, a través de les sentències, especialment del TC, o en el debat de l’opinió pública. Tot i que també hi ha la possibilitat que, a través d’aquest ‘deep PP’, Feijóo quedi desbordat pels que pensen primer en Bárcenas que en el líder del partit.