Eleccions municipals 2023

Dolors Sabater tornarà a competir per l’alcaldia de Badalona amb Xavier García Albiol

L’actual diputada de la CUP torna al ring local i repetirà per tercera vegada com a candidata de Guanyem

Dolors Sabater tornarà a competir per l’alcaldia de Badalona amb Xavier García Albiol

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El duel es repetirà per tercera vegada. Dolors Sabater, diputada de la CUP i exalcaldessa de Badalona, tornarà a enfrontar-se amb Xavier García Albiol en les eleccions municipals del 2023. Després de tres anys al Parlament, la dirigent ha anunciat que torna a la política local per intentar reconquerir una alcaldia que ja va ostentar entre el 2015 i el 2018, quan una moció de censura del PSC amb el suport del PP i de Ciutadans la va retornar a l’oposició. Des d’aleshores i fins ara hi ha hagut fins a tres canvis més a l’alcaldia, que ara està en mans del socialista Rubén Guijarro.

La política badalonina ha sigut un autèntic vesper en els últims anys. Sabater té com a fita en la seva trajectòria política haver aconseguit fer fora Albiol de l’alcaldia l’any 2015, primer any en què es va presentar en una coalició que aglutinava des de la CUP als comuns. Va ser justament la suma de les esquerres les que va permetre barrar el pas al candidat del PP, que va perdre la gran plaça que tenia fins aleshores el partit entre acusacions d’impulsar el racisme i la xenofòbia a la ciutat amb polèmics eslògans com ‘Netejant Badalona’. Però tres anys després, amb Sabater havent-se implicat en la primera línia de defensa de l’1-O i dels moments àlgids del procés, el PSC va presentar una moció de censura i Álex Pastor es va quedar amb l’alcaldia amb tan sols quatre regidors. L’abstenció del PP va ser clau.

L’any 2019, Sabater va tornar a repetir com a candidata. Ho va fer amb una candidatura que sumava ERC, però que va haver de competir amb la dels comuns, que es van desmarcar de l’aliança. Albiol va tornar a guanyar i, malgrat que el PSC va quedar tercer, Pastor va acabar sent de nou alcalde perquè Guanyem, els comuns i Junts el van recolzar per evitar que ho fos Albiol. Però lluny de ser un mandat plàcid, en ple estat d’alarma per la pandèmia l’abril del 2020, Pastor va ser detingut per no respectar el confinament i haver agredit uns agents dels Mossos. La seva dimissió va abocar l’Ajuntament de Badalona a escollir nou cap, però aquesta vegada el desacord va acabar amb una carambola inesperada que va retornar l’alcaldia a Albiol.

Notícies relacionades

Tampoc va ser garantia d’estabilitat que el govern de la ciutat estigués en mans del partit més votat. El dirigent popular va ser focus de polèmica per la seva aparició en els anomenats Papers de Panamà i la seva vinculació a una firma del paradís fiscal de Belize, motiu pel qual l’esquerra es va mobilitzar de nou per presentar una moció de censura el novembre de l’any passat que va deixar l’alcaldia en mans del socialista Rubén Guijarro. Llavors, Sabater ja se n’havia anat del consistori perquè va ser candidata per la CUP a les eleccions del Parlament del 14 de febrer.

Sabater, que formalment és president del grup dels anticapitalistes, ha anat perdent protagonisme en les aparicions al faristol i ha decidit ara tornar al ring badaloní. No obstant, les enquestes continuen somrient a Albiol, que repetirà per sisena vegada com a candidat, així que doblegar-lo tornarà a ser el repte transversal de la resta de partits de l’ajuntament. Guijarro serà també l’alcaldable del PSC, mentre que ERC tindrà Àlex Montornès com a cap de llista i Aïda Llauradó repetirà també en nom dels comuns.