‘Papers de Pandora’

Xavier García Albiol, vinculat a una societat a Belize activa durant el seu mandat a l’alcaldia de Badalona

  • L’alcalde del PP va rebre el 2005 un poder per gestionar una empresa al paradís fiscal caribeny

albiol

albiol

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va rebre un poder general d’una societat de Belize —un petit paradís fiscal al nord de Centreamèrica— tramitat a través d’una gestora andorrana vinculada a l’entitat bancària Andbank. El document permetia des d’obrir comptes bancaris a l’estranger fins a gestionar propietats. Albiol era secretari de política municipal del PP català quan es va vincular el 2005 a la firma opaca, que va ser activa durant el seu primer mandat com a alcalde de Badalona.

García Albiol és un altre dels noms espanyols que figura en els ‘Papers de Pandora’, revelats per ‘El País’ i La Sexta. Els esmentats documents revelen que el regidor, que va liderar el PP català entre el 2017 i el 2018, es va vincular a la societat anònima de Belize Luverne International Inc. el 7 d’abril del 2005. La misteriosa firma es va crear l’1 de gener del 2005 i va ser dissolta el 9 de desembre del 2015.

Notícies relacionades

Tot i que es desconeix per a què va utilitzar el poder, un aval genèric i obert de 23 punts, l’escrit va conferir a Albiol la capacitat per actuar en la compra i venda de propietats, bons, accions i empreses. També la donava la possibilitat d’obrir i tancar comptes corrents i d’estalvi en «institucions nacionals i estrangeres»; gestionar dipòsits i caixes de seguretat «en voltes de bancs»; crear i dissoldre societats; presentar-se a licitacions públiques i privades; a més de cobrar rendes, crèdits i extreure fons i subscriure xecs.

Segons ‘El País’ i La Sexta, després de negar-ho en un primer moment, Albiol ha reconegut l’existència de la societat opaca i va argumentar que va ser creada pel seu entorn familiar per obrir «projectes empresarials» a Espanya i l’Amèrica Central. Afirma, a més, que la mercantil no va registrar ingressos.