Crisi a la quarta ciutat de Catalunya

Rubén Guijarro: «Cal fer fora Albiol per responsabilitat, sense pensar en resultats electorals»

  • Entrevista al candidat del PSC a l’alcaldia de Badalona

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Rubén Guijarro (Barcelona, 1982) no abandona la moderació del seu discurs ni després d’haver registrat ja la moció de censura que, si no hi ha sorpresa, desbancarà Xavier García Albiol de l’alcaldia de Badalona i que ell mateix assumirà. Immers ja en el seu nou paper, es para a parlar amb tots els veïns que volen explicar-li les seves queixes sobre el funcionament de la ciutat, a la qual vol «tornar-li la dignitat».

Quatre alcaldes diferents en sis anys. ¿Quin problema té Badalona?

El problema ara és que ens hem vist abocats a la crisi institucional més greu en la història de la democràcia de Badalona. No només perquè Albiol hagi tingut vinculació amb empreses establertes en paradisos fiscals, que es fan per evadir impostos, sinó que a més ha mentit de forma reiterada. És veritat que també se suma al circ mediàtic en el qual s’ha sumit la ciutat en els últims temps.

¿Com pot sortir Badalona d’aquesta moció de censura eterna?

Treballant a prop dels veïns, parlant-los de tu a tu. Dient-los que no passaran vergonya mai més, que no sortirà a la premsa per aquests temes. Això és la nostra proposta, a més d’una ciutat més neta, més segura, una ciutat que treballi de veritat per la recuperació econòmica i que tingui un pla de reconstrucció després de la Covid. En l’any i mig del PP ni tan sols s’ha presentat el pressupost ordinari. No volíem inestabilitat per a la ciutat. Si Albiol hagués dimitit, ens ho hauríem estalviat.

¿Anar tots els grups de l’oposició de la mà no ajuda el PP al reforçar el ‘tots contra Albiol’ de cara al 2023?

És una moció per la dignitat, per l’estabilitat de la ciutat. Això no va de cadires. Aquí les víctimes són els veïns de la ciutat, no algú que ha estat 10 anys en societats amb empreses en paradisos fiscals. No va de tacticisme electoral, va de responsabilitat. No pensem en resultats electorals.

La moció de censura és per utilitzar una societat ‘offshore’, que no és il·legal si es declara al país de residència. ¿Posaria la mà al foc perquè a ningú del seu partit les puguin vincular amb una cosa així? Si passés, ¿dimitirien?

Qualsevol servidor públic ha de tenir una conducta exemplar, sigui del partit que sigui, i està clar que aquesta és una conducta totalment reprovable. Que Albiol digués que no tenia res a veure amb el partit, quan el seu número dos, Ramon Riera, també estava implicat i a més hi va haver compravenda d’accions n’hi ha prou per dimitir.

Va tardar molt a decantar-se per la moció, ¿seguien les desconfiances entre l’oposició després del que va passar el maig del 2020?

La situació és diferent. Una veïna em deia ara: «mira de guanyar-te la gent, perquè a Albiol la gent el vol», però l’important no és que els veïns em vulguin a mi, sinó que sàpiguen tot el que em preocupen. Tots hem passat la vergonya que l’alcalde sigui en els ‘Papers de Pandora’. Hem demanat fermament la seva dimissió i no s’ha produït, i als carrers hi ha un clamor demanant la neteja de les nostres institucions.

¿Per què no ha prosperat, doncs, un acord amb Guanyem en el govern?

Això ha anat de dignitat i tots els grups estem bolcats a trobar un acord perquè Badalona deixi de ser una ciutat tacada per l’ombra de la corrupció del PP.

Guanyem diu que el PSC va retirar una proposta «de govern coliderat i compartit».

M’agrada respectar les reunions que són privades i formen part d’un moment tan crític. Agraeixo la valentia d’aquells grups que han anteposat els seus interessos partidistes, com estem fent tots, perquè aquesta ciutat recuperi la dignitat.

Si finalment hagués de governar en minoria, ¿no és un gran risc veient que hi ha diferències que encara no s’han resolt?

Tots estem bolcats a estar a l’altura de les circumstàncies. En el cas de Guanyem, estic molt segur que contribuiran a la governabilitat de la ciutat. Aquí no sobra ningú. És molt greu el que està passant.

¿Es recuperarà el govern PSC-comuns de després de les municipals del 2019?

La prudència ens fa pensar molt bé quina és la millor solució per a Badalona, que és el que realment volem i hem d’anar pas a pas. La nostra voluntat és que estigui format pel major nombre de regidors possible.

Notícies relacionades

Vostè ha sigut molt crític amb la gestió de la seguretat. ¿Prendrà ara aquesta responsabilitat?

Encara no estem en aquest escenari. Evidentment, la seguretat és primordial per a aquesta ciutat i cal millorar els índexs i les ràtios que ens donen les estadístiques i que fan de Badalona una ciutat amb una seguretat més deficient que les altres de l’àrea metropolitana. Cal anar cap a un model que utilitzi nova tecnologia i fer que els nostres agents tinguin les millors dotacions. Com a futur alcalde, si tot va bé, estaré molt pendent de la temàtica tot i que no la porti en primera persona.