Crisi en la policia catalana

Elena nega ingerències polítiques en les investigacions i descarta dimitir

El conseller d’Interior rebutja obrir cap investigació sobre Sallent

Elena nega ingerències polítiques en les investigacions i descarta dimitir

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
EFE

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha negat ingerències polítiques en les investigacions policials i ha descartat dimitir com li han demanat alguns partits de l’oposició després de la destitució, dilluns passat, del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela.

En una entrevista a RAC-1, el titular d’Interior ha justificat, a més, la destitució d’Estela per les «diferències» entre tots dos en el model organitzatiu del cos dels Mossos, en el «ritme» de la feminització i en els nomenaments recents de comissaris.

Elena ha defensat que el model d’organització del cos dels Mossos ha de tenir una direcció col·lectiva i «coral», integrada per persones amb perfils diferents però complementaris entre si, i que els membres de la Prefectura els designi la Conselleria i no el comissari en cap.

En aquest sentit, ha considerat que un model d’organització piramidal és més propi del «passat» i advoca, en canvi, per una «policia més comunitària».

Una altra de les «diferències» entre el conseller i el comissari destituït té a veure amb la feminització: Estela no està «en contra» de la feminització del cos dels Mossos, ha precisat, però sí que hi havia un «ritme» diferent per a la seva implementació i unes «mirades diferents», ha dit Elena.

«Crec que s’ha d’imprimir un ritme més alt i gran», perquè es tracta d’un tema d’una «rellevància molt destacada», ha argumentat Elena.

Discrepàncies

També ha admès que hi ha hagut discrepàncies en els nomenaments recents de comissaris, després dels quals es va produir la destitució d’Estela.

Malgrat aquestes «diferències», ha opinat que no va ser un error el nomenament d’Estela, fa només nou mesos, ja que «ha fet moltes coses positives, sobretot, en la proximitat, que ha sigut el seu cavall de batalla».

En aquest sentit, ha revelat que qui li va proposar el nomenament d’Estela va ser el comissari Eduard Sallent –que durant aquests deu mesos ha sigut el seu número dos i que ara el rellevarà com a comissari en cap–, mentre que Estela li va plantejar que fos Sallent. Finalment, Sallent va convèncer Estela perquè acceptés el càrrec, segons Elena.

Quan se li ha preguntat per si pensa dimitir com han demanat alguns partits de l’oposició, com els socialistes catalans, ha contestat que per descomptat que no ho pensa fer.

En aquest sentit, ha negat que hi hagi ingerències polítiques en les investigacions en curs sota el seu mandat, ja que, a més de ser un fet «delictiu», ha dit, és «mafiós».

D’aquesta manera, ha rebutjat haver situat el comissari Eduard Sallent al lloc d’Estela per controlar políticament el cos, com han suggerit alguns partits.

«Control polític»

«No m’interessa ni el més mínim tenir un control polític del cos» dels Mossos, ha assegurat el conseller.

Elena ha afirmat així mateix que no li consta cap denúncia oficial que Sallent mirés d’interferir en investigacions de l’àrea d’investigació, com sosté en un procés contenciós administratiu l’excap d’investigació criminal Toni Rodríguez, després d’haver sigut apartat del capdavant d’aquesta comissaria.

A més, Elena ha lamentat que l’exconseller d’Interior Miquel Sàmper hagi corroborat en algunes entrevistes i tertúlies que va rebre algunes queixes per suposades ingerències en la primera etapa de Sallent al capdavant dels Mossos, i l’ha desafiat a acudir als tribunals a demostrar-ho si en té proves, perquè a l’actual equip d’Interior no li consta que n’hi hagi ni que n’hi hagués.

Notícies relacionades

En aquest context, també ha carregat contra el diputat del PSC - Units per Avançar i exconseller d’Interior, Ramon Espadaler, que el va acusar d’ingerències polítiques en els Mossos, i l’ha qualificat com a «conseller zero».

Espadaler «en el seu mandat va contractar zero mossos, zero bombers, zero vehicles, [va fer] zero comissaries... És el conseller zero», ha dit.