Nova etapa a la Generalitat

Junts culpa Aragonès d’haver-se «quedat sol» en el Govern i li critica que pretengui continuar el seu mandat

El PSC acusa el president d’ingenu per buscar el suport dels seus exsocis i avisa que aprovar els Pressupostos passa pel vot socialista

Junts culpa Aragonès d’haver-se «quedat sol» en el Govern i li critica que pretengui continuar el seu mandat

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Evidenciar que Pere Aragonès està sol, que la geometria variable amb la qual aspira a continuar la legislatura ni existeix ni existirà i que, per tant, el seu mandat no té sentit. Aquest és el trident argumental amb què Junts s’ha estrenat com a segon partit de l’oposició. Ha deixat clar que no donarà treva al president, a qui ha responsabilitzat de la ruptura de la coalició i a qui ha exigit que expliqui amb qui pensa comptar a partir d’ara. Amb ells, han vingut a dir, no serà. Ni per als Pressupostos ni per donar corda a una legislatura amb un Govern que, han denunciat, ja no té per objectiu «culminar el procés».

«Vostè està sol. Ha escollit estar sol. La decisió és exclusivament seva», ha sentenciat el president parlamentari de Junts, Albert Batet, el mateix que va llançar per sorpresa en el debat de política general la qüestió de confiança que va provocar la implosió definitiva de l’Executiu. En lloc de considerar que la ruptura va ser escollida pels militants de la seva formació en una consulta, ha defensat que va ser provocada pels «incompliments» d’Aragonès. «Tenia altres opcions, com complir els acords de la investidura, però va dimitir d’aquesta responsabilitat. El màxim responsable que una coalició es trenqui és el seu president», ha afegit Batet, que ha conclòs que la seva investidura «ja no té sentit».

Notícies relacionades

Que la situació de debilitat del Govern és culpa del president és una línia argumental que Junts comparteix amb el PSC, amb el qual els postconvergents han començat ja a competir per ser la principal veu de l’oposició. Però a Salvador Illa no l’inquieta aquesta vocació dels postconvergents i ha pujat el faristol amb vocació d’apuntalar el perfil que ha mantingut fins ara: crítica dura i, alhora, exhibir que la seva mà estesa per als Pressupostos, que es manté malgrat tot.

El líder dels socialistes no ha amagat enuig pel rebuig continu que rep del president, que avui l’ha tornat a excloure de l’aritmètica de pactes. «Vaig guanyar les eleccions, tinc més suport que vostè en aquesta Cambra i m’he ofert a negociar. Ja n’hi ha prou d’excuses», ha deixat caure en un to inusualment crispat. Illa ha acusat d’«ingenu» Aragonès per creure encara que pot reeditar l’aliança amb Junts per aprovar els Pressupostos i li ha vingut a dir que si no els aprova és perquè no ho vol, perquè es nega a acceptar que existeix una majoria que passa pels socialistes i els comuns.