Baròmetre del CIS

El CIS dona a Sánchez la seva millor dada electoral de la legislatura i frena l’auge de Feijóo

El PSOE obtindria un 32,7% dels vots, quatre punts més que un PP que hauria trobat sostre a la forquilla del 28-29%

El CIS dona a Sánchez la seva millor dada electoral de la legislatura i frena l’auge de Feijóo
4
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez
Miguel Ángel Rodríguez

L’últim baròmetre del CIS havia aixecat la moral de Pedro Sánchez després que li donés la victòria davant Alberto Núñez Feijóo. En l’estudi que s’ha publicat aquest dilluns, el resultat és encara millor. El president del Govern i secretari general del PSOE obtindria el millor resultat de l’any amb una estimació de vot del 32,7%. Fins ara, el seu sostre va ser el juliol del 2020, quan va arribar al 32,1% d’estimació. Això, a 24 hores d’un nou cara a cara en el Senat amb el líder del PP, és una enorme injecció de moral per als socialistes.

El Centre d’Investigacions Sociològiques, d’altra banda, paralitza el creixement del principal partit de l’oposició a les enquestes. Feijóo millora en dues dècimes l’estimació del setembre, del 28,5 al 28,7%, però ni de bon tros experimenta la tirada de Sánchez, que en un sol mes ha crescut més de tres punts.

Made with Flourish

Amb els resultats del baròmetre del CIS a la mà, l’estat d’ànim a la Moncloa i a Ferraz ha de ser el més semblant a una festa, tot i que cap ministre aprova i la valoració del Govern en general cau als quatre punts. Al juliol regnava el pesar perquè al desastre de les eleccions andaluses es va unir un sondeig molt dolent, ja que el PP va aparèixer com a vencedor amb una estimació de més del 30% dels vots. Sánchez va reunir el seu equip de confiança en el Govern i a la seu del Partit Socialista i va donar una instrucció molt precisa: sortir a l’atac en tots els àmbits, tant en la gestió com en la manera d’explicar/vendre la gestió.

Va començar un període frenètic per a l’agenda legislativa. Després de canviar l’estructura de la direcció del PSOE, i sobretot, donar més poder al seu equip de la Moncloa (María Jesús Montero, la ministra ara mateix de màxima confiança del president juntament amb Nadia Calviño, es va convertir en vicesecretària general), l’Executiu va aprovar un decret amb mesures anticrisi l’1 d’agost. Li va costar convalidar-lo al Congrés perquè seguís en vigor, a finals d’aquell mes, però ho va aconseguir, i des d’aleshores, durant tot setembre, Sánchez no ha parat.

Va decidir, en contra d’una lectura inicial, assumir ell tota la responsabilitat d’enfonsar l’aura que envolta Feijóo, la d’un mandatari i gestor expert i centrat a causa de les seves quatre majories absolutes a Galícia. Va anar al Senat el 6 de setembre per confrontar dos models. El seu és la defensa de l’Estat del benestar i la protecció de les classes treballadores. El de Feijóo és el model de l’oligarquia empresarial i «dels rics». Calia portar el líder del PP a la ideologia i així segueix el president del Govern, insistint. Va estar en el Congrés la setmana passada per anunciar més mesures socials i aquest dimarts dimarts tornarà al Senat.

Doncs aquest pla, segons el CIS, està anant de meravella. El PSOE, si hi hagués eleccions avui mateix, les guanyaria amb un 32,7% dels vots. És el millor resultat de la legislatura, i un percentatge considerablement major a l’aconseguit en les últimes generals de novembre del 2019, quan Sánchez es va emportar el 28,3% de les paperetes i 120 escons.

El president, que al setembre va tornar a la victòria (provisional), s’hauria consolidat. Millora a gairebé tots els indicadors. En «vot+simpatia», que fa un mes perdia, torna al lideratge al registrar un 27,4, quatre punts més. El nombre de ciutadans que no confien en ell hauria baixat del 68,5% al 67%. A més, mentre un 21,3% el va citar el setembre com a favorit per a la Presidència, ara l’esmenta un 22,9%. La nota que fa 30 dies es va quedar en el 4,37, a l’octubre és d’un 4,47. En fi, un cúmul de bones notícies per a Sánchez, que aquest dilluns ha protagonitzat un acte amb Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Joaquín Almunia.

Vox segueix en declivi

El PP no aconsegueix un mal resultat aquest octubre, en el baròmetre fet entre els dies 1 i 10. El rècord el va batre el juliol, aquest 30,1% en estimació de vot. El setembre el va posar de nou per sota del 30, en el 28,5%. L’octubre li concedeix un lleu repunt, fins al 28,7%, en el nivell dels millors registres que el CIS ha conferit al partit de Feijóo des que és el seu president.

Notícies relacionades

S’hauria refredat l’auge del mandatari gallec, en gran manera per l’impuls que ha agafat Sánchez. Però juga en favor de Gènova la mala ratxa de Vox. La formació de Santiago Abascal, que va sortir ferit de les eleccions andaluses i encara es recupera del cisma creat per Macarena Olona, torna a caure. Va passar el juliol del 12% en estimació de vot al 10,3% al setembre, i ara, al 8,8%. És una ensopegada dolorosa.

Unides Podem s’estabilitza amb un 12,7%, tot i que l’‘efecte Yolanda Díaz’ es frena, malgrat que segueix com la millor valorada. Cs, en el 2,7%. No són números dolents, en especial per als liberals d’Inés Arrimadas, immersos en la refundació, per a la qual hi ha data: gener de l’any que ve. El que pateix un revés és Íñigo Errejón. Al setembre va vorejar el 2% d’estimació de vot. A l’octubre, supera l’1% per molt poc.