Caiguda global

El CIS dona un suspens general del Govern de Sánchez: cap ministre aprova

Díaz, Calviño i Robles, figures populars de l’Executiu, no resisteixen i cauen per sota del 5

El CIS dona un suspens general del Govern de Sánchez: cap ministre aprova
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Suspens general. La ciutadania no aprova cap ministre de Pedro Sánchez. Segons el baròmetre d’octubre publicat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), els 22 membres de l’Executiu central obtenen menys d’un 5 i el Govern obté la pitjor valoració global de l’últim any. Tot just aconsegueix un 4 sobre 10. Ni tan sols Yolanda Díaz, Nadia Calviño i Margarita Robles, les més ben valorades tradicionalment, superen l’examen dels entrevistats, que a més de la meitat del Consell de Ministres els donen menys de 4 punts.

El lideratge que el CIS li atorga al PSOE en la lluita electoral amb un 32,7% dels vots –la millor xifra de tota la legislatura– no es veu reflectit en l’opinió que els ciutadans tenen del Gabinet de Sánchez. Al llarg de l’últim any, tan sols Díaz, Robles, Calviño i, puntualment, Carolina Darias, han aconseguit l’aprovat. Tanmateix, en aquesta última enquesta es desplomen totes les notes. La mitjana de l’Executiu, que va aconseguir un 4,77 a l’abril, ha caigut fins al 4,03.

Notícies relacionades

La ciutadania no valora de manera positiva ni les habituals figures fortes del Govern central. La ministra de Defensa, que a l’abril va aconseguir un 5,75, es queda a les portes de l’aprovat amb un 4,98. La vicepresidenta segona, que com Robles s’havia mantingut per sobre del 5 durant tot l’any, també cau al suspens amb un 4,91. Calviño, responsable d’Economia i que completava el podi, es queda aquesta vegada en el 4,85.

La caiguda de les notes ha sigut generalitzada. En els baròmetres d’octubre del 2021 i de gener, abril i juliol d’aquest any tan sols els ministres d’Unides Podem Ione Belarra, Irene Montero i Alberto Garzón obtenien notes inferiors als 4 punts. Ara són 12 els ministres que no superen aquesta nota: Félix Bolaños (3,99), Fernando Grande-Marlaska (3,98), Reyes Maroto (3,96), Miquel Iceta (3,92), Raquel Sánchez (3,83), Alberto Garzón (3,82), Pilar Llop (3,65), Joan Subirats (3,62), Diana Morant (3,57), Irene Montero (3,57) i Belarra (3,42).