A Sabadell

Díaz, sobre Sumar: «No es pot construir un projecte de país sense els catalans»

Díaz, sobre Sumar: «No es pot construir un projecte de país sense els catalans»

Quique García / EFE

3
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat aquest dissabte que Catalunya és imprescindible per al projecte de Sumar: «No es pot construir un projecte de país sense els catalans». En un acte per presentar Sumar a Sabadell (Barcelona) amb unes 1.000 persones segons l’organització, ha defensat incorporar al projecte la «Catalunya de l’esperança, que obre les portes, que sumi, que es repensi i que, per descomptat, dialogui».

«Som plurinacionals. Ho diu una gallega», i ha afegit que a Sumar no demanen cap carnet, sinó només generositat i idees amb l’objectiu d’eixamplar la democràcia i construir un projecte de país per a la pròxima dècada, en les seves paraules.

Díaz també ha recordat que aquest dissabte fa 82 anys de l’afusellament de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys i ha destacat que «per fi» Espanya ha aprovat una llei de memòria democràtica, que creu que ha trigat massa anys.

Pels treballadors

La ministra ha reivindicat les mesures que ha impulsat en favor dels treballadors, com la llei per garantir els drets de les treballadores de la llar, i ha assegurat no entendre com «determinades formacions polítiques» van votar en contra de la reforma laboral amb Vox i el PP, en al·lusió velada a ERC. Ha avançant que l’equip de Sumar està treballant en una llei per frenar la deslocalització de les empreses i aconseguir que tornin «fins a l’últim cèntim» d’ajudes públiques si marxen a un altre país, i en matèria de vivenda ha reclamat una llei que permeti viure amb dignitat.

«I sí, diem que els que tinguin més de tres milions d’euros han de pagar un impost de solidaritat», i ha assegurat que propostes com les del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, només serveixen per trencar un país –com ha passat al Regne Unit, ha dit-– o per fer oposició. Díaz ha assegurat que ara, per primera vegada en democràcia, «hi ha gent en el Consell de Ministres que se sent orgullosa de defensar qui representa, els treballadors i les treballadores» i no les grans empreses.

«Ara us toca a vosaltres. Si sumem molt, els treballadors i treballadores del nostre país guanyarem. I no volem guanyar la dreta, volem guanyar el país. És molt més segur», ha afegit. Amb la finalitat d’obrir els actes de Sumar a les noves generacions, Díaz ha assenyalat que pròximament organitzaran trobades amb nens i adolescents per «socialitzar» aquests col·lectius en la democràcia.

Experiències ciutadanes

Abans de la intervenció de Díaz, cinc persones han explicat la seva experiència en el món laboral, com els ha afectat l’última reforma de l’Estatut dels Treballadors i altres mesures impulsades per Yolanda Díaz des del Ministeri de Treball. Entre aquestes hi havia el president del comitè d’empresa de Glovo, Joaquín Andrés, que ha destacat que la ‘llei rider’ va ajudar que els repartidors aconseguissin contractes fixos i ha demanat més inspeccions en el sector.

«Company, per molt que cridin, per molt espanyola que sigui l’empresa, Glovo, igual que totes les empreses del nostre país complirà la llei», li ha contestat Díaz. El sindicalista de CCOO Jorge Moraleda ha afirmat que la reforma laboral ha «tornat l’equilibri a la relació laboral» i democratitzat les empreses, i dona més poder al treballador per no acceptar pitjors condicions de treball.

També han intervingut l’Omar, historiador de l’art de Tarragona que va firmar el seu primer contracte indefinit com a llibreter gràcies a la reforma laboral; la Zaida, activista i treballadora de la llar que ha reclamat facilitar la regularització de migrants; i l’Olga, treballadora de la metal·lúrgica que es va acollir a un ero.

Notícies relacionades

A l’acte, que ha comptat amb traducció simultània en llengua de signes, han assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach; el diputat dels comuns i alcaldable per Sabadell, Joan Mena; i altres diputats i dirigents dels comuns.

A l’inici de l’acte, un parell de joves han irromput a la Fira Sabadell, que acollia l’esdeveniment, i han esbroncat Díaz i els participants, que els han demanat que marxessin; els dos joves han abandonat el recinte sense més incidents.