Entrevista al líder d’ERC al Congrés

Gabriel Rufián: «No deixaré de banda la gent de Santa Coloma. El meu projecte és per vuit anys»

«No tinc cap problema a sortir de la política, però en el Congrés estem a mig projecte; ens dona per a una legislatura més»

Entrevista a Gabriel Rufián, portavoz de ERC en el Congreso y alcaldable en Santa Coloma de Gramenet

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’agrupació local d’ERC a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) proposarà el líder republicà en el Congrés, Gabriel Rufián, com a candidat a l’alcaldia. El 23 d’octubre en serà la proclamació oficial. No podria sortir, en tot l’àrea metropolitana, amb més desavantatge respecte a l’alcaldessa i postulant a la reelecció pel PSC, Núria Parlón: 40 punts percentuals de vot diferencial el 2019.

¿Com arriba a presentar-se com a alcaldable?

Tot va començar amb una trucada d’Oriol Junqueras en què m’ho va demanar. També em consta la voluntat, i no és la primera vegada, de gran part de la secció local de Santa Coloma. Després de parlar amb molta gent, sí, decideixo fer el pas. Si la militància de Santa Coloma ho vol, humilment encapçalaré un projecte republicà que faci avançar ERC, no només a Santa Coloma, sinó a tota l’àrea metropolitana. Hem de fer un pas més i competir de tu a tu amb el PSOE. No deixaré de banda la gent de Santa Coloma. Tenim un projecte de llarg abast, de vuit anys, treballat des de fa temps, centrat en el dia a dia de la gent. A mi no m’importarà la bandera, la llengua, l’origen, el cognom que tingui cadascú. Només m’interessa fer avançar la ciutat.

Parteix amb molt desavantatge respecte al PSC.

Els números són els que són. A la meva ciutat, el PSOE governa des de fa 31 anys amb majoria absoluta, fins i tot després d’enormes casos de corrupció, com el Pretòria. Iniciem un partit amb un 17 a tres [en regidors]. Intentarem avançar, som un partit de govern i de gestió. I anuncio que renuncio a qualsevol compensació que es derivi de la meva feina a Santa Coloma, no només el que ja diu la llei d’incompatibilitats. No acumularé càrrecs ni riquesa per fer això, acumularé treball. Si puc aportar a la meva ciutat els sis anys d’experiència a Madrid, benvingut sigui. La idea a Santa Coloma és la mateixa: condicionar un PSOE que fa tant temps que hi governa que creu que la ciutat és seva.

¿És això un inici de retirada del Congrés?

Estic preparat per ser on la gent que m’hi va posar –Junqueras, Joan Tardà, Marta Rovira...– vulguin que sigui. No tinc cap problema per sortir demà de la política. Però el nucli dur que vam començar a Madrid el 2015 estem a meitat de projecte; ens dona per a una legislatura més.

«Renuncio a qualsevol compensació que es derivi del meu treball a Santa Coloma, no només el que ja diu la llei d’incompatibilitats»

¿Creu que els alcaldes del PSC estan arrepapats a la seva poltrona?

Com a demòcrata, no com a càrrec d’ERC, penso que és insà que qualsevol partit governi durant dècades i dècades. Apel·lo al votant del PSOE que estigui desencisat o que pensi que ja n’hi ha prou i que el PSOE necessita alguna mena de palanca que l’obligui a fer moltes més coses. En seguretat, neteja, serveis assistencials...

¿Tan malament veu la ciutat com per començar aquest pont aeri Congrés – Santa Coloma?

Evidentment ja no hi ha xeringues, però hi continuen faltant coses. Com ara il·luminació a Can Franquesa i a Santa Rosa, escales mecàniques a prop de les estacions de metro, a Riu Sud, condicionar voreres, parcs infantils a Fondo, ambulatoris a Singuerlín... Hi falten un munt de coses perquè el PSOE no té ningú que l’obligui a fer-ho.

¿Què li semblen els Pressupostos Generals de l’Estat que han pactat els socis al Govern?

Enns n’hem assabentat pels titulars de premsa. No hem tingut cap reunió encara. I això no és la millor forma per començar la negociació. El Govern central sap perfectament el que ERC reclama, que és que el clima negociador sigui favorable i, sobretot, que s’imposi justícia on hi ha injustícia.

El Govern central ha advertit ERC que no barregi la taula de diàleg amb la discussió sobre els PGE. ¿Hi faran cas?

No. És un discurs pervers. Tu no pots negociar de tu a tu amb gent a punt d’entrar a la presó per un referèndum o per un procés polític. ERC ha demostrat la seva voluntat inequívoca pel diàleg i la negociació. Però som molt conscients també que l’única manera que el PSOE es mogui és amb la seva agenda legislativa.

¿S’abordarà la reforma del delicte de sedició?

Seria bo quant a la democratització de l’Estat, però per discreció millor no entraré en el detall.

¿Quines són les prioritats d’ERC?

La nevera de la gent. Tenim una agenda nacional a la qual no renunciarem mai, però, a més de la bandera, ens ocupem de la nevera. No és una novetat. Fa 80 anys ERC defensava la jornada laboral de vuit hores i la independència de Catalunya.

¿Com s’ha encaixat a Madrid la proposta de la via canadenca?

Amb un fals silenci. Tothom sap que el conflicte es resol via diàleg, negociació i votació. I nosaltres, una vegada més, apel·lem a l’esquerra espanyola. Perquè si tornen a decebre una vegada més, la principal perjudicada en serà ella mateixa.

Notícies relacionades

La sortida de Junts del Govern...

No parlo de Junts.